Το ΥΠΟΙΚ διαφωνεί με αντισταθμιστικά στον ΦΠΑ ακινήτων

Διαφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, βάσει της μορφής που έχει πάρει η νομοθεσία για τη φορολόγηση των οικοπέδων με αυξημένο συντελεστή της τάξεως του 19%.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γιώργος Παντελή, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι ο ορισμός που έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο δεν αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής στη Βουλή, ο κ.

Παντελή ανέφερε ότι βάσει του συγκεκριμένου νόμου μεγάλο μέρος της γης θα εξαιρείται, καθώς όπως είναι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται συζήτηση ούτε για αντισταθμιστικά.

Σημειώνεται ότι βάσει του τελευταίου αναθεωρημένου κειμένου, ο ορισμός της γης που θα υπόκειται στη νομοθεσία για 10% ΦΠΑ, προκύπτει βάσει του ολλανδικού ορισμού και αφορά σε γη η οποία δεν έχει αναπτυχθεί, ενώ προορίζεται για ανάπτυξη σταθερών κατασκευών.

Από την πλευρά του, ο εγκεκριμένων λογιστών (ΣΕΛΚ), εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος που αφορά τη φορολόγηση οικοπέδων, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ερμηνευτική εγκύκλιο εκ μέρους του εφόρου φορολογίας, γεγονός που δυσκολεύει τις διαδικασίες.

Ο ΣΕΛΚ συμφωνεί με την προσέγγιση του ολλανδικού μοντέλου, με την προϋπόθεση ότι η εγκύκλιος θα ετοιμαστεί και θα συμφωνηθεί πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς θα είναι πιο σημαντική από το ίδιο το νομοσχέδιο, θέση με την οποία συμφώνησε στη συνεδρίαση και το Τμήμα Πολεοδομίας.

Όπως εισηγήθηκε εκπρόσωπος του Τμήματος, η ορολογία θα πρέπει να βελτιωθεί στον ορισμό, ώστε να μπορεί να καλύπτει όλο το φάσμα των κατασκευών και των αναπτύξεων.

Εισηγήθηκε βελτίωση της ορολογίας που χρησιμοποιείται στον ορισμό ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα κατασκευών και αναπτύξεων και είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο βαθμός και το είδος ανάπτυξης στην οποία αναφέρεται ο ορισμός.

Δεν τα βρίσκουν στο φόρο ενοικίων

Μεγάλη διάσταση απόψεων επικράτησε κατά τη συνεδρίαση, ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον ΣΕΛΚ, όσον αφορά στην επιβολή φόρου 19% στα ενοίκια .
Από την μια, η κυβέρνηση επέμεινε στο ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να καλύπτουν μισθώσεις που αφορούν φορολογητέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δηλαδή να αφορά όσους είναι γραμμένοι στον ΦΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΛΚ θέλει να διευρυνθεί η ρύθμιση ώστε να αφορά όλα τα ενοίκια για επιχειρηματική δραστηριότητα, αφαιρώντας την λέξη «φορολογητέα».

Επιπλέον, αναφορικά με την γνωστοποίηση που θα χρειαστούν όσοι θέλουν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση, αυτή πρέπει να είναι τυποποιημένη και να ετοιμαστεί από τον έφορο, σύμφωνα με τον ΣΕΛΚ, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου επισήμανε ότι δεν υπάρχει επιθυμία να διευρυνθεί η φορολόγηση και επομένως, το διοικητικό κόστος με το να δοθεί σε όλους δικαίωμα φορολόγησης.

Ερωτήματα τέθηκαν επίσης και σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του νόμου, με τους βουλευτές να διερωτώνται αν στο εν λόγω πεδίο εμπίπτουν οι μεμονωμένες κατοικίες, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου για σκοπούς ιδιοκατοίκησης ως πρώτης κατοικίας.

Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εύρος που μπορεί να λάβει ο ορισμός είναι να θεωρηθεί ότι καλύπτει όλα τα κομμένα, έτοιμα οικόπεδα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το κράτος να δίνει πίσω το 14% του φόρου, για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα