Ενώπιον ολομέλειας την Παρασκευή η πρόταση για κενή έδρα

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με την οποία επιχειρείται η ρύθμιση της πλήρωσης βουλευτικής έδρας η οποία κενώνεται πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Η πρόταση νόμου θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή και συγκεντρώνει την στήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ.

Με την πρόταση νόμου διευθετείται το ζήτημα

που προέκυψε με την απώλεια βουλευτικής έδρας του Κινήματος Αλληλεγγύη ύστερα από την απόφαση του Εκλογοδικείου την 31η του Μάη.

Στην περίπτωση που η πρόταση νόμου εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Κινήματος Αλληλεγγύη θα επανακαταλάβει την έδρα της Ελένης Θεοχάρους στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, η οποία μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου παραμένει κενή.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου αναφέρεται ότι με την πρόταση νόμου ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας που κενώνεται πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι η εν λόγω έδρα θα πληρώνεται από τον επιλαχόντα υποψήφιο, κατ’ ανάλογο τρόπο που ισχύει σήμερα όταν θέση κενώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

‘Υπάρχει κενό νόμου, αυτό το κενό μπορεί να συμπληρωθεί με διάφορους τρόπους. Ο τρόπος εκείνος που πρέπει να συμπληρωθεί κατά τη γνώμη μου και να εξυπηρετεί τη φιλοσοφία του αναλογικού συστήματος, στο οποίο εδράζεται ο νόμος, όπως ήταν και η ερμηνεία του Γενικού Εισαγγελέα, είναι να πάει η έδρα στο κόμμα το οποίο την κατείχε, δηλαδή στην Αλληλεγγύη, δηλαδή στον Γιώργο Παπαδόπουλο και η πρότασή μου είναι ακριβώς αυτή’ είπε ο κ. Συλλούρης ενώπιον της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη αλλαγή η οποία να οδηγεί σε εκλογές δεν σέβεται ή δεν λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την φιλοσοφία του νόμου αλλά δεν λαμβάνει υπόψη και το σύνταγμα.

Στις δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, είπε ότι η απόφαση του Εκλογοδικείου για την έδρα της Αλληλεγγύης ανέδειξε ένα νομοθετικό κενό, τί γίνεται δηλαδή στην περίπτωση που κενώνεται ή παραμένει κενή κοινοβουλευτική έδρα πριν την ορκωμοσία των βουλευτών.

«Αυτό το κενό ήρθαμε να καλύψουμε σήμερα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής και την οποία έχουν στηρίξει η πλειοψηφία των κομμάτων. Θα ισχύει και για αυτές τις περιπτώσεις κατ΄αναλογία ό,τι ισχύει και για την κένωση βουλευτικής έδρας στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή η έδρα σε περίπτωση θανάτου ή αποποίησης της βουλευτικής έδρας, θα πηγαίνει στον αμέσως επόμενο του εκλογικού συνδυασμού από τον οποίο προέρχεται το άτομο που έχει αποποιηθεί ή αδυνατεί να αποδεχθεί την βουλευτική έδρα» είπε η κ. Μαύρου.

Πρόσθεσε ότι από αυτή την πρόταση νόμου προκύπτουν και θέματα ευρύτερα, πολιτικής ηθικής, δεοντολογίας, αλλά σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο κενό που έχει εντοπιστεί στη νομοθεσία και αυτό είναι που ρυθμίζεται με την πρόταση νόμου.

Κατέληξε λέγοντας ότι έχει υπερψηφιστεί και το νομοσχέδιο με το οποίο αποποινικοποιείται η συμμετοχή σε εκλογές, δηλαδή η πρόνοια που υπήρχε για δικαστικά μέτρα για κάποιον που δεν έχει πάρει μέρος στη ψηφοφορία, απαλείφεται με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι το πρόβλημα «προκλήθηκε με μια συνειδητά ηθελημένη πολιτική πράξη με την αποποίηση της βουλευτικής έδρας από την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

«Θεωρούμε ότι ενδεχόμενη ψήφιση μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλέσει συνταγματική και πολιτική εκτροπή αφού θα επιτρέψει στα κόμματα από τούδε και στο εξής να συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους όποιες προσωπικότητες θα ήθελαν προς άγραν ψήφων και στη συνέχεια αυτοί να παραιτούνται για να παίρνουν τις έδρες οι επιλαχόντες» είπε.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση αναγνωρίζει ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και όχι στα πρόσωπα, «έχει όμως επιλεκτική αναδρομικότητα η εισήγηση και εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης, αφού αναφέρεται μόνο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όταν ανάλογο φαινόμενο και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές είχε συμβεί στις τελευταίες ευρωεκλογές».

«Το ενδεχόμενο υιοθέτησης αυτής της πρότασης συνιστά εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Όσοι επιλέξουν να υποστηρίξουν μια πρόταση όπως έχει κατατεθεί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν το ερώτημα ποια δημοκρατία θέλουμε σε αυτόν τον τόπο λαμβάνοντας υπόψη ότι θα μπορεί να συμβούν όσα έχω προαναφέρει» κατέληξε.

Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής. Η θέση μας, είπε, είναι ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και οποιαδήποτε προσπάθεια άλλης ερμηνείας αποτελεί παραβίαση και νόθευση της βούλησης του λαού όπως αυτή έχει εκφραστεί στις βουλευτικές εκλογές.

«Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών διαφάνηκε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν πλην του ΔΗΣΥ οι οποίοι φαίνεται ότι
δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ από την αποχώρηση της Ελένης Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ» είπε.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, Συνεργασία Πολιτών, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η έδρα της Επαρχίας Λεμεσού ανήκει στην Αλληλεγγύη και η μέθοδος για την αναπλήρωσή της πρέπει να είναι αυτή που ισχύει και για την περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο παραιτηθεί ή αποσυρθεί βουλευτής συνεπώς πρέπει να αντικατασταθεί από τον επιλαχόντα.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η πρόταση νόμου πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα