Θεοχάρους: Χωρίς εκπλήρωση τουρκ. υποχρεώσεων, βίζες γιοκ!

Χωρίς εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από την ΕΕ για την απελευθέρωση της θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων (χορήγηση βίζας) για τους Τούρκους πολίτες, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Χωρίς εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όλων των κριτηρίων που έχουν τεθεί, καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από την ΕΕ για την απελευθέρωση της θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων (χορήγηση βίζας) για τους Τούρκους πολίτες.

Ούτε μπορεί να

γίνει οιαδήποτε έκπτωση στην εφαρμογή των κριτηρίων που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντάλλαγμα προς την Τουρκία για τη συνεργασία που ενδεχομένως κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει επιδείξει στο προσφυγικό. Αυτό είναι το περιεχόμενο και η φιλοσοφία τροπολογίας, η οποία κατετέθηκε από την Ευρωβουλευτή του ECR και Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Δρα Ελένη Θεοχάρους, σε σχετική με το θέμα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, με εισηγητές τους Elena Valenciano (Σ&Δ) και Agustín Díaz de Mera García Consuegra (ΕΛΚ).

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016, ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής έχει μειωθεί. Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζονται οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει δημοσίως διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση εκφράζεται έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον χαρακτηρισμό της ως «ασφαλούς χώρας», ενώ από την άλλη αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων το ρόλο της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα