Θέμα ψηφοδελτίου ανοίγει ο Ν. Νικολαΐδης

Πρόεδρος στην Επαρχιακή Πάφου εκλέγεται ο Ανδρέας Σιήκκης χωρίς ανθυποψήφιο
Ο βουλευτής Λεμεσού κάλεσε την ηγεσία της ΕΔΕΚ να προβεί σε επιλογές που θα ενισχύσουν την ενότητα του κόμματος, εκφράζοντας ετοιμότητα, υπό αυτό τον όρο, να διεκδικήσει επανεκλογή του στη Βουλή

Υποβλήθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Επαρχιακή Επιτροπή ΕΔΕΚ Πάφου, οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη

Κυριακή, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Οι υποψηφιότητες ήταν αποτέλεσμα έντονων ζυμώσεων στην επαρχία τις τελευταίες μέρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η εκλογή στις τρεις ανώτατες οργανικές θέσεις να επιτευχθεί άνευ ανθυποψηφίου.

Συγκεκριμένα, στη θέση του Προέδρου εκλέγεται, χωρίς ανθυποψήφιο, ο Ανδρέας Σιήκκης, στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου ο Φίλιππος Φιλίππου και στη θέση του οργανωτικού γραμματέα ο Στέλιος Χαραλάμπους.
Για τις υπόλοιπες 14 θέσεις των μελών της Επαρχιακής έχουν υποβληθεί 15 υποψηφιότητες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο, έως χθες βράδυ καταβαλλόταν έντονη προσπάθεια να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα, για απόσυρση ενός υποψηφίου, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν εκλογές για μία και μόνο θέση. Εξέλιξη η οποία εμφανιζόταν ιδιαίτερα… ευοίωνη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση για αποχώρηση εξέφρασαν πέραν του ενός στελέχη.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ΕΔΕΚ δεν είχε ανακοινώσει, επισήμως, χθες, τα ονόματα των 14 υποψηφίων μελών της Επαρχιακής.

Όπως επισήμανε στη «Σ» καλά ενημερωμένη κομματική πηγή, στη νέα Επαρχιακή Επιτροπή θα συμμετέχουν τόσο παλαιά μέλη, όσο και καινούργια στελέχη, αφού κατέστη δυνατή η επίτευξη συναινετικών συνθέσεων, «αποδεικνύοντας ότι το ρήγμα στην επαρχία αποτελεί παρελθόν και δεν υφίσταται πλέον». Η ίδια πηγή ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα στελέχη της Επαρχιακής Πάφου εξηύραν έναν κώδικα συνεννόησης και το κόμμα παραμένει ενωμένο ξεπερνώντας τα προβλήματά του».

Ερωτηθείσα από την εφημερίδα μας όσον αφορά την επιστολή του παραιτηθέντος Προέδρου της ΕΕ Πάφου Γιώργου Νικάνδρου και το αίτημα για υποβολή εκ νέου υποψηφιότητας, η ίδια πηγή ανέφερε με κατηγορηματικότητα ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της απόφασης της Διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής, προσθέτοντας πως το θέμα Νικάνδρου «θεωρείται λήξαν».

Παρέμβαση Νικολαΐδη για εκλογές
Κι ενώ το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών βαίνει, κατά τα φαινόμενα, με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις στη ρύθμιση των προβλημάτων που ανέκυψαν στην επαρχία Πάφου, ο βουλευτής Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας προχθές βράδυ, σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κομματική εκδήλωση, τον κοινοβουλευτικό απολογισμό της τετραετίας, άνοιξε, ευθέως, το θέμα του ψηφοδελτίου στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Κινήματος για τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να παρθούν με μοναδικό κριτήριο την ενότητα και την προοπτική της ΕΔΕΚ, αλλά και να δείχνουν σεβασμό προς τις απόψεις της κοινωνίας και την ετυμηγορία των πολιτών, όπως εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και όπως εκφράζεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει, υπέδειξε, να αποκλειστούν οι λογικές αποκλεισμού και να πρυτανεύσει το απαιτούμενο πνεύμα ενότητας, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εάν οι αποφάσεις της ηγεσίας το επιτρέψουν.

«Θέλω να πιστεύω», τόνισε, ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας μας θα είναι τέτοιες που θα μου επιτρέψουν να ξαναζητήσω την ψήφο σας, το 2016, με την ίδια τιμή και με την ίδια υπευθυνότητα όπως και το 2011, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού. Και είμαι βέβαιος ότι, με τη δική σας στήριξη, θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν, όμως, παρ’ ελπίδα, διαψευστούν οι προσδοκίες μας, αν επικρατήσουν λογικές αποκλεισμού αντί ενότητας, αν οι αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΔΕΚ είναι τέτοιες που να μην αφήνουν καμιά πιθανότητα για συνέχιση της παρουσίας μου στην επόμενη Βουλή, τότε και πάλι οι επιλογές μου θα είναι επιλογές προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας. Έστω όμως και αν ληφθούν αποφάσεις που δεν θα αφήσουν περιθώριο να είμαι στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, να είστε βέβαιοι ότι εγώ θα είμαι πάντα μαζί σας και δίπλα σας. Στην υπηρεσία του λαού και της Κύπρου μας».

Σοβαρό και αξιόπιστο σοσιαλιστικό Κίνημα
Στην ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης, αφού έκανε μιαν αναδρομή στα σημαντικά γεγονότα της τετραετίας που πέρασε στον τόπο μας, παρουσίασε αναλυτικά το κοινοβουλευτικό του έργο και τη γενικότερη πολιτική του δράση. Αναφέρθηκε, επίσης, και στο κυπριακό πρόβλημα κάνοντας αναφορά στο σημερινό του πλαίσιο και στις προοπτικές επίλυσής του. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών και στην απαραίτητη ενότητα που πρέπει να διακρίνει το εσωτερικό μέτωπο και η οποία πρέπει να βασίζεται στην κοινά αποδεκτή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Επίσης, υπογράμμισε τη θετική σημασία της ανάδειξης στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του Μ. Ακιντζί, αλλά παράλληλα ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στις όποιες εξελίξεις αφορούν στο Κυπριακό. Αναφορικά, τέλος, με τα τελευταία συμβάντα στην ΕΔΕΚ, ο Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε: «Σε αυτή την πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, ο τόπος χρειάζεται ένα σοσιαλιστικό κίνημα σοβαρό και αξιόπιστο.

Σοβαρό και αξιόπιστο με σωστές και τεκμηριωμένες θέσεις, ώστε να είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά την πορεία των πραγμάτων σε σχέση πρώτα και πάνω απ’ όλα με το εθνικό μας θέμα, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Χρειάζεται, συνεπώς, προσοχή, ώστε όλες οι αποφάσεις και ενέργειές μας να ενισχύουν την εικόνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας του κινήματός μας και να συμβάλλουν στην ενίσχυση και θεμελίωση της ενότητάς του. Και η ενότητα θεμελιώνεται μόνο πάνω στις δημοκρατικές διαδικασίες, τον δημοκρατικό διάλογο, τη σύνθεση, τον σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας, αλλά και τον σεβασμό της κάθε άποψης που με εντιμότητα κατατίθεται».

Γνώμονας το καλό του κόμματος
Σχολιάζοντας στην εφημερίδα μας έγκυρη κομματική πηγή τις τοποθετήσεις Νικολαΐδη, επισήμανε ότι, όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, είναι πρόωρο να γίνεται οιαδήποτε συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, πλήρης και σαφής εικόνα για τα ψηφοδέλτια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν, θα ληφθούν με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του κόμματος. «Δεν θα πάμε σε καμία περίπτωση σε λογικές αποκλεισμών ούτε σε λογικές εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων», τόνισε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία καλεί όλα τα κομματικά στελέχη να θέσουν την υποψηφιότητά τους στη διάθεση του Κινήματος, ώστε να υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκλογική προσπάθεια.

Ενημέρωση για το Κυπριακό
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανακοίνωσε χθες τη διοργάνωση από το Κίνημα σειράς εκδηλώσεων για ενημέρωση του λαού για το Κυπριακό.
Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους καλλιεργούν κλίμα πλασματικής ευφορίας για δήθεν λύση του Κυπριακού, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και η τουρκοκυπριακή πλευρά, αφού με τη βοήθειά μας επενδύθηκε με την «καλή θέληση», σήμερα σκληραίνει τη στάση της και επανέρχεται στην προβολή των πάγιων επεκτατικών θέσεων της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως «κλασικό παράδειγμα είναι οι θέσεις Ακιντζί για εγγυημένες πλειοψηφίες εδάφους και πληθυσμού, μέσα από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και η χθεσινή έμμεση πλην σαφής απειλή πολέμου για τα θέματα του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα αρχίσουν το προσεχές Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο με θέμα «Ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», σημείωσε πως παρόμοιες εκδηλώσεις με διαφορετική θεματολογία, για τις οικονομικές επιπτώσεις και το δικαίωμα στην περιουσία, με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές και εμπειρογνώμονες, θα πραγματοποιηθούν στη Λάρνακα και στην Πάφο. Εξάλλου, μέχρι το τέλος του χρόνου, επισήμανε, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων από την ΕΔΕΚ.

Ομιλητές θα είναι ο Σαράντης Ορφανουδάκης, τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας - Πρόεδρος Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ζωή Μιχαλοπούλου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Μαρία Καλλία, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

Επίσης, στις 6 Οκτωβρίου η ΕΔΕΚ θα διοργανώσει στη Λεμεσό εκδήλωση με θέμα «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της ευρύτερης ασφάλειας και των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων», με εισηγητές τον πρώην Υπουργό Άμυνας Φοίβο Κλόκκαρη και τον Συνταγματάρχη εν αποστρατεία Άντη Λοΐζου.

Keywords
θεμα, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εδεκ, εκλογες, αποσυρση, νέα, υφίσταται, μαΐου, βουλη, κυπρος, δραση, ψηφοδελτια, γνώμονα, λύση, θεσσαλονικη, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κυπρος εκλογες, η ζωη, αποτελεσματα, το θεμα, ηγεσια, κυπρου, ονοματα, πλαισιο, χθες βραδυ, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, βοηθεια, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γνώμονα, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δικη, εδεκ, υπαρχει, ελπιδα, ενημερωση, εξελιξη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υφίσταται, εικονα, ομιλια, καποδιστριακο, κυκλος, κλιμα, κομμα, λαρνακα, λύση, μαΐου, μαρια, παντα, παμε, πανεπιστημιο αθηνων, πηγη, προβληματα, πρωι, ρυθμιση, ρολο, σαφης, σαββατο, συζητηση, τιμη, τμημα, φορμουλα, ιωαννης, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, ιδιαιτερα, κυριακη, πληροφοριες, ρηγμα, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα