Θέλουμε κράτος εντίμων, όχι σκανδάλων

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΣΥ
«Πριν κλείσει ο τρίτος χρόνος παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

«Θέλουμε ένα κράτος εντίμων και όχι ένα κράτος το οποίο να διακρίνεται από τα σκάνδαλα, τα οποία κάθε μέρα έρχονται στο φως και τα οποία δεν αφορούν την παρούσα διακυβέρνηση», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης στο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αφού ανέφερε ότι κλήθηκε

να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου σε δύσκολες ώρες, ο Πρόεδρος τόνισε ότι με την εμπιστοσύνη του 58%, με στήριγμα τον ΔΗΣΥ, αλλά και τη βοήθεια άλλων δυνάμεων, όπως του ΔΗΚΟ, του ΕΥΡΩΚΟ, αλλά και πλειάδας πολιτών, έγιναν πολλά.

«Κατορθώσαμε -είπε- τον πρώτο χρόνο να σταθεροποιήσουμε και να σώσουμε από την κατάρρευση το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στον δεύτερο χρόνο μπήκαμε στις μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικές ουσίας, και πριν συμπληρωθεί ο τρίτος χρόνος παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από επτά χρόνια, που πλησιάζουν το 2%».

Ανέφερε, επίσης, πως την ίδια ώρα η Κυβέρνηση θέλησε να βάλει τη σφραγίδα της σε ορισμένα απαράδεκτα φαινόμενα, που από το 1960 απλώς ήταν στα σχήματα λόγου των διαφόρων πολιτικών προγραμμάτων.

Μεταρρύθμιση
«Επιφέρουμε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καθιερώνουμε κανόνες αξιοκρατίας, μετατρέπουμε το κράτος σε κράτος πρόνοιας, προσπαθούμε να μετατρέψουμε και να καταργήσουμε ή να πολεμήσουμε κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό τη γραφειοκρατία, και με αποφασιστικότητα προχωρούμε στην πάταξη της διαφθοράς», είπε και πρόσθεσε:

«Προχωρούμε με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολεοδομικά, φορολογικά κίνητρα. Ναι, άρχισαν οι επενδύσεις, ναι βεβαίως άρχισε η επανεκκίνηση της οικονομίας, εξ ου και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Μας μιλούν για λιτότητα και εννοούν το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Ας μας κατηγορούν αν θέλουν, γιατί νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, και εκτός προγράμματος και πάλι θα συνεχίσουμε, όχι τη λιτότητα, αλλά το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πιο αξιόπιστοι παρά ποτέ
Στα της οικονομίας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κύπρος γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως «αυτήν την αξιοπρέπεια, που με τόσο κόπο ανακτήσαμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την παίξουμε ξανά στα ζάρια του λαϊκισμού, της ευθυνοφοβίας και των μαγικών λύσεων».

Αναφέροντας ότι τον προσεχή Μάρτιο θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετίας του μνημονίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «τελικά, έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα απ' όσα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές ανέμεναν».

Υπάρχουν πολλά να γίνουν
Ο κ. Νεοφύτου εκθείασε τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης, αναφέροντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν, μέχρι να επουλωθούν όλες οι πληγές της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα, όπως είπε, στα θέματα της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανέφερε όμως την ίδια στιγμή πως η σοφιστεία του «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά «συνταγή για αδράνεια, διαβατήριο για την παραμονή της κρίσης και της δυστυχίας».

Τρεις άξονες
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του ο ΔΗΣΥ έχει θέσει τρεις βασικούς άξονες, βασισμένους στις αξίες και τις αρχές του κόμματος, στις ιδέες και τη φιλοσοφία του.

Ο πρώτος είναι η αποενεχοποίηση του κέρδους, ο δεύτερος η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και ο τρίτος η μεταρρύθμιση παντού.

Για τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει την τεράστια μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, βάζοντας τέλος στην κατάχρηση των επιδομάτων από τους λίγους και ανοίγοντας την πόρτα στους πολλούς, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την κινητικότητα στο Δημόσιο και τη σύνδεση των μισθών με την οικονομική πορεία της χώρας, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την αγροτική παραγωγή, το σύστημα ταχύτερης και ποιοτικότερης απονομής δικαιοσύνης, και τον περιορισμό ενός σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους.
«Εμείς, τα βασίλεια ορισμένων, δεν θα τα συντηρήσουμε», τόνισε.
Ν.Π.

Keywords
Τυχαία Θέματα