Στον αναπνευστήρα η Υγεία-Στάση εργασίας Κυβερνητικών ιατρών

Σε στάση εργασίας από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα κατέρχονται, οι κυβερνητικοί γιατροί, οι οποίοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμή η Επιτροπή Οικονομικών στην οποία αναμενόταν να συζητηθεί το θέμα, το απέσυρε απο την ημερήσια διάταξή της, ρίχνοντας το γάντι στους γιατρούς.

Εκκληση Βότση για άρση των μέτρων

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ,

Άγγελος Βότσης, απηύθυνε θερμή παράκληση στους γιατρούς να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα, για να αποσοβηθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Ο κ. Βότσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα δε θα τεθεί για συζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Αναμένονται οι αποφάσεις των γιατρών

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί γιατροί θα περιμένουν την επίσημη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου ν’ αποφασίσουν αν θα αναστείλουν την απεργία. Η ΠΑΣΥΚΙ, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, ζητεί την οριστική απόσυρση της πρότασης και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί προσωρινή αναβολή της συζήτησης.

Οι γιατροί, διαμαρτύρονται για την πρόταση νόμου, του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία αφορά την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας.

Δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν ασθενείς. Τα περιστατικά, που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, θα αντιμετωπιστούν, βεβαιώνει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας. Οι ιατροί, σημειώνει, θα βρίσκονται στις θέσεις τους και θα χειριστούν το κάθε περιστατικό με τον επαγγελματισμό, που τους διακρίνει.

Τα χειρουργεία, που είναι προγραμματισμένα από τις 8.30 και μετά δεν θα γίνουν. Δεν θα διεκπεραιώνονται ούτε οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε περίπτωση που η πρόταση νόμου οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποιεί με κλιμάκωση των μέτρων. Όπως δήλωσε στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δεν αποκλείεται η εξαγγελία 24ωρης απεργίας των ιατρών του δημοσίου.

Στο πλευρό των γιατρών και οι νοσηλευτές

Στο μεταξύ και η συντεχνία των Νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ εκφράζει την αντίθεση της σε μια ενδεχόμενη υιοθέτηση της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών, θεωρώντας πως δεν υφίσταται λόγος παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης, ειδικά σε ομάδες υγείας. Σε ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει μάλιστα πως "είναι άξιον απορίας ο τρόπος που προωθείται η ψήφιση και εφαρμογή του εν λόγω μέτρου".

Οι γιατροί θα εξετάζουν μέχρι 30 ασθενείς την ημέρα

Εξάλλου, από σήμερα οι γιατροί του Δημοσίου θα εφαρμόζουν και την απόφαση τους, να εξετάζουν μόνο 20 με 30 ασθενείς την ημέρα, εξέλιξη, την οποία στηρίζει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Είναι θέμα ποιότητας παροχής ιατρικής περίθαλψης στον ασθενή. Δεν μπορούμε απλώς να συνταγογραφούμε συνταγές εξηγεί ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Ωστόσο, μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο οι λίστες αναμονής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα