Τα λόγια να γίνουν πράξεις

Οι ισχυροί της Γης θα πρέπει να πείσουν την Τουρκία να μετουσιώσει σε πράξη τις προθέσεις της, διεμήνυσε ο Φωτίου
Έκκληση προς την Τουρκία να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, απηύθυνε χθες ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε χθες ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού κατοχής για συνέργεια και άνοιγμα 30 σημείων εκταφών μέσα στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει παράλληλα η Τουρκία να επιτρέψει και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία

του τουρκικού στρατού, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων».

Μιλώντας στην κηδεία του ήρωα του 1974 Λάμπρου Βαρδάκη, στο Δασάκι Άχνας, ο κ. Τσιόλας σημείωσε πως «ακόμη να δοθούν απαντήσεις και για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, όπως έγινε στις περιπτώσεις των 70 αγνοουμένων της Άσσιας και των 29 εθνοφρουρών στην περιοχή του Κορνόκηπου».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τον αγώνα για τελική δικαίωση και απαλλαγή από την ξένη στρατιωτική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, μέσω μιας λύσης η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Μια λύση, όπως είπε, μόνιμη, διαρκή και λειτουργική, που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ε.Ε.

«Επιμένουμε στα δίκαια»
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε ότι «επιμένουμε στα δίκαιά μας χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που διαπράξαμε στην πορεία μας, λάθη από διχόνοιες, εγωισμούς και εμμονές που επηρέασαν την κρίση μας και μας απομάκρυναν από τον στόχο της επίτευξης μιας λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, χωρίς όμως να παραγνωρίζει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να επιτύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια φθάνοντας σε ένα σωστό και βιώσιμο συμβιβασμό με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών».

Ο κ. Τσιόλας κάλεσε επίσης την Τουρκία να μετατρέψει σε πράξεις τις διακηρύξεις της για επίλυση του Κυπριακού και να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις, γιατί όπως είπε, «άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις». Αξίζει να σημειωθεί πως τα λείψανα του Λάμπρου Βαρδάκη εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο που βρέθηκε σε περιοχή του Τζιάους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Διακηρύξεις σκοπιμοτήτων
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του Επίτροπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, ο οποίος, μιλώντας στο μνημόσυνο των Πεσόντων Μελών του Κυπριακού Στρατού στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, είπε:

«Αυτό η πλευρά μας το έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό και ξεκάθαρο μάλιστα τρόπο, χωρίς τις όποιες υπεκφυγές. Επιδεικνύοντας όλη την καλή θέληση και βούληση μέσα από τις διεξαγόμενες συνομιλίες είμαστε έτοιμοι για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ισχυρό κεντρικό κράτος, που να λειτουργεί ισότιμα και αποτελεσματικά στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και του κοινοτικού κεκτημένου».

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να πάρει και τις δικές της απαραίτητες αποφάσεις αφού, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια ουσιαστικής στήριξης των συνομιλιών, πέρα από κάποιες περιθωριακές τοποθετήσεις, που κάθε άλλο παρά έχουν βοηθήσει τη διαδικασία. «Άρα, και αυτό προέχει σαν μήνυμα προς τους ισχυρούς της Γης, θα πρέπει να πειστεί η Τουρκία να μετουσιώσει σε πράξη τις προθέσεις της για λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως άλλο οι διακηρύξεις που εν πολλοίς γίνονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, και άλλο οι πράξεις που βοηθούν τη διαδικασία και δημιουργούν προοπτική και βάσιμη ελπίδα για πρόοδο.

Επιστολή AHI προς Κέρι για το Κυπριακό
Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου σε Κύπρο και Ελλάδα τον Δεκέμβριο, στην οποία εγείρονται διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, στην επιστολή του, με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2015, καλωσορίζει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του κ. Κέρι στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, υπενθυμίζοντάς τον ότι οι ενέργειες της Τουρκίας εμποδίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή και βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, η αδιαλλαξία της Τουρκίας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και το βέτο που ασκεί στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς εμποδίζουν τη σταθερότητα και βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Λαριγκάκης στην επιστολή του, παραθέτοντας επίσης τη θέση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο πιέζοντας την Τουρκία να μην επηρεάζει τις τρέχουσες συνομιλίες ή να περιορίζει την ικανότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να διαπραγματεύεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα