Έγκαιρες προβλέψεις φρικτού Τζιχαντισμού

Λ Ι Γ Ε Σ ΜΟΝΟ εβδομάδες πριν από την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών της Τετάρτης, 7ης Ιανουαρίου 2015, στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι, με τους δέκα νεκρούς και 20 τραυματίες, είχαμε μελετήσει το εκδοθέν τον Νοέμβριο 2014 βιβλίο «Η Επιστροφή των Τζιχαντιστών», του δημοσιογράφου Πάτρικ Κόκμπερν, σε μετάφραση του Κων. Δ. Γεώρμα απ’ τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η

σφαγή στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας υπήρξε, δυστυχώς, η πρώτη τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων του βιβλίου. Δέκα μήνες αργότερα, το φρικιαστικότερο μακελειό της Παρασκευής, 13ης Νοεμβρίου, που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές, πάλι στο Παρίσι, στη συναυλία στο Μπατακλάν, στο γήπεδο Stade de France, σε καφετερίες κι εστιατόρια, με 130 μέχρι τώρα νεκρούς κι εκατοντάδες άλλους τραυματίες, βεβαιώνει ότι αυτός ο όλεθρος δεν προβλέπεται να έχει σύντομα τελειωμό.

Υ Π Η Ρ Ξ Ε ανταποκριτής της εφημερίδας Independent, αυτοπροσώπως στη Μέση Ανατολή και προηγουμένως των Financial Times ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Patrick Cockburn, με τρία προηγούμενα βιβλία για το Ιράκ. Είδε, μελέτησε, ανέλυσε και κατέγραψε την τερατογένεση του εφιάλτη που αιματοκύλησε δύο φορές το Παρίσι κι αποτελεί σήμερα ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, την Αμερική και ποιος ξέρει πού αλλού στον κόσμο.

Ε Γ Ρ Α Φ Ε με τεκμηριωμένα στοιχεία και τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιούργησαν τις συνθήκες για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Υποκίνησαν τη σουνιτική εξέγερση στη Συρία, η οποία επεκτάθηκε στο Ιράκ. Συντήρησαν τον πόλεμο στη Συρία μολονότι, ήδη από το 2012, ήταν προφανές ότι ο Άσαντ δεν επρόκειτο να πέσει, καθώς πάντοτε έλεγχε τις 13 τουλάχιστον από τις 14 συριακές επαρχιακές πρωτεύουσες και υποστηριζόταν από τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ […]

Η αναβίωση ομάδων όπως η Αλ Κάιντα δεν συνιστά απειλή που περιορίζεται μόνο στη Συρία, το Ιράκ και τους κοντινούς γείτονές τους. Αυτό που συμβαίνει σ’ αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με την αυξάνουσα κυριαρχία των μισαλλόδοξων, που καλλιεργούν αποκλεισμούς ουαχαμπιτικών δοξασιών μέσα στην παγκόσμια σουνιτική κοινότητα, σημαίνει ότι το σύνολο των μουσουλμάνων, 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, θα επηρεάζεται όλο και περισσότερο.

Επιπλέον, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Δύσης, είναι απίθανο να μην επηρεαστούν από τη σύγκρουση. Η σημερινή εξέγερση του Τζιχαντισμού, η οποία έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στο Ιράκ και τη Συρία, έχει ήδη βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με ολέθριες συνέπειες για όλους μας»… (σελ. 32-33).
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα