Τα άτομα με αναπηρίες στην ατζέντα

Την εφαρμογή της νομοθεσίας για στάθμευση αναπήρων σε ιδιωτικούς χώρους εξέτασε η Βουλή
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε, παράλληλα, και την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας

Τρόπους για να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τους χώρους στάθμευσης αναπήρων και σε ιδιωτικούς χώρους, όπως πολυκατοικίες, συζήτησε χθες η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου,

Δημήτρης Λαμπριανίδης, χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ σημαντική στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι, για να προστατευθεί η χρήση των χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες και σε ιδιωτικούς χώρους, όπως οι πολυκατοικίες, μόνο από άτομα με αναπηρίες.

Υπάρχει η νομοθεσία
Όπως εξήγησε, η νομοθεσία υπάρχει και πρέπει το κράτος και η Βουλή να βρουν τους τρόπους εφαρμογής της, έτσι ώστε να σταματήσει η κατάχρηση που συχνά γίνεται από άτομα που σταθμεύουν παράνομα, στερώντας τον χώρο στάθμευσης από άτομα με αναπηρίες για δική τους ευκολία, επειδή βαριούνται να περπατήσουν.

Κληθείς να διευκρινίσει, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι υπάρχουν δύο νομοθεσίες, η μια προνοεί εξώδικο πρόστιμο μέχρι €85, ενώ η άλλη νομοθεσία περί ατόμων με αναπηρία προνοεί πρόστιμο μέχρι €1285 ή φυλάκιση μέχρι και 12 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί.

«Σήμερα εφαρμόζεται η νομοθεσία για εξώδικο πρόστιμο και εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και η άλλη νομοθεσία που είναι πολύ πιο αυστηρή, για να σταματήσει ο κόσμος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον προκλητικό και ανεύθυνο τρόπο» σημείωσε.

Καθολική προστασία
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι έχει εντοπιστεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη χρήση των χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία σε ιδιωτικούς χώρους, όπως πολυκατοικίες.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η Σύμβαση Προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες μιλά για καθολική προστασία των ατόμων με αναπηρία και για τα δικαιώματά τους στην προσβασιμότητα, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο και πως ως εκ τούτου ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες σε ό,τι αφορά την προστασία της χρήσης οποιουδήποτε χώρου στάθμευσης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Σύμβαση καθορίζει την αρχή της προσβασιμότητας, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να τυγχάνει καθολικής εφαρμογής.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να ζητηθούν από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίσεις σχετικά με το αν όντως η νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά ποιες είναι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν, έτσι ώστε να προστατευθεί η χρήση των χώρων στάθμευσης που προορίζονται για ανάπηρα άτομα σε ιδιωτικούς χώρους.

Επικύρωση σύμβασης
Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι η Κύπρος έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από το 2011 και υπενθύμισε ότι το άρθρο 9 της Σύμβασης προνοεί ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει ότι οι ιδιωτικοί φορείς που προσφέρουν εγκαταστάσεις και υπηρεσίες λαμβάνουν υπ' όψιν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Και πρόσθεσε πως παρά το ότι υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το ότι η Αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τους ιδιωτικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όμως, από τη στιγμή που στους δημόσιους χώρους προβλέπεται πρόστιμο €85, τότε θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αυτό να εφαρμόζεται και σε ιδιωτικούς χώρους.

Δικαιώματα γυναίκας
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης 2014-2017 και πού βρίσκεται ο σχεδιασμός για το Σχέδιο Δράσης της επόμενης περιόδου.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Μηχανισμού, ο οποίος ξεκάθαρα παρουσιάζει μείωση. «Το 2008 ήταν €979.000 περίπου ωστόσο το ποσοστό υλοποίησης ήταν €369.000. Και από αυτό το ποσό καταλήξαμε σε προϋπολογισμό €225.000 για το 2017» ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε όπως εξετάσει το όλο θέμα και όπως ζητήσει την αύξηση του προϋπολογισμού, όπως επίσης και την ενίσχυση της στελέχωσης του Μηχανισμού.

Υποτίμηση θέματος
Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο για πραγματική υποτίμηση του θέματος της λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, «αφού», όπως δήλωσε, «ούτε καν στους προϋπολογισμούς δεν υπάρχει κεφάλαιο που να αναφέρεται στα κονδύλια που αφορούν τον Εθνικό Μηχανισμό αλλά είναι μια υποδιαίρεση στο κεφάλαιο των λειτουργικών εξόδων του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Υπάρχουν διάφορες πτυχές του θέματος, φάνηκε από την πλευρά του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι υπάρχει η πρόθεση για αύξηση των προϋπολογισμών του Μηχανισμού, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι στάσιμα και ούτε είναι δυνατό να αλλάξουν τόσο εύκολα» είπε και πρόσθεσε ότι αν κάποιος εξετάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2014-2017 θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν καθόλου σχεδόν κονδύλια για καμία από τις δράσεις.

Ακόμα και τα κονδύλια που παραχωρούνται στις γυναικείες οργανώσεις είναι πολύ περιορισμένα, σημείωσε, και κάλεσε την Επίτροπο Ισότητας να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δείξει περισσότερο σεβασμό στα θέματα ισότητας των φύλων.

Κίνητρα για δημιουργία αποχωρητηρίων
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κίνητρα για τη δημιουργία αποχωρητηρίων για άτομα με αναπηρία σε όλα τα νέα διαμερίσματα θα προσφέρονται μέσα από το νέο έγγραφο προσβασιμότητας που πρόκειται να αντικαταστήσει τους κανονισμούς για τη χρήση οικοδομών από ανάπηρα άτομα, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, τα κίνητρα θα αφορούν εξαίρεση του επιπλέον χώρου για τη δημιουργία του αποχωρητηρίου από τον υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων της οικοδομής σύμφωνα με τον συντελεστή δόμησης.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Λαμπριανίδης, οι κανονισμοί για τη χρήση οικοδομών από ανάπηρα άτομα θα αντικατασταθούν από ένα έγγραφο προσβασιμότητας για την ασφάλεια στη χρήση, το οποίο περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές για τον σχεδιασμό προσβάσιμων κτηρίων και εξωτερικών χώρων.

Σημαντική αναβάθμιση
Όπως εξήγησε, μια σημαντική αναβάθμιση είναι και η επιλογή που θα δίνεται στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στις πολυκατοικίες, αντί να δημιουργούν έναν κοινόχρηστο χώρο υγιεινής που συχνά μετατρέπεται σε αποθήκη, να δικαιούνται εξαίρεση από τον συντελεστή δόμησης της δημιουργίας σε κάθε διαμέρισμα ενός χώρου υγιεινής με προσβάσιμες διαστάσεις.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε διαμερίσματα, τα οποία να μπορούν να εξυπηρετήσουν επισκέπτες με αναπηρίες ή ακόμα και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες αν μια μέρα αποκτήσουν ανάγκες προσβασιμότητας» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι αυτή η φιλοσοφία της δημιουργίας σπιτιών για διά βίου χρήση εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

«Συχνά βλέπουμε άτομα που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ασθένειας αποκτούν ανάγκες προσβασιμότητας και αναγκάζονται να αλλάξουν σπίτι ή να προβούν σε ακριβές μετατροπές, επειδή αρχικά δεν είχε ληφθεί υπ' όψιν στον σχεδιασμό η εξυπηρέτηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα», ανέφερε σχετικά. Ερωτηθείς ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι ένα αποχωρητήριο με προσβάσιμες διαστάσεις θα είναι μεγαλύτερο κατά 2-3 τετραγωνικά μέτρα. Τόνισε τέλος ότι αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει σπίτια που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν κάθε ανάγκη, κάτι που όπως είπε δεν συμβαίνει σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα