Δεν επιστρέφουν Αθήνα οι θεσμοί

Στο επίκεντρο ακόμη ενός Eurogroup βρέθηκε χθες η Ελλάδα
Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, δήλωσε ο Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Άλλο ένα Eurogroup «αστραπή» ολοκληρώθηκε χθες για την Ελλάδα. Οι θεσμοί -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν επιστρέφουν, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ Αθήνας

και κουαρτέτου πρόοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε, προειδοποίησε. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση» να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας πως έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα.

Ταχύτατες διαδικασίες
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες για να κλειδώσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

«Οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum. «Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία», είπε ο επικεφαλής του ESM.

«Υπάρχει το δίλημμα»
O Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών ζητημάτων. «Πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα», απάντησε. Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι απόφαση είναι να αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και μετά να συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τα μικρότερα ζητήματα.

Εμπιστοσύνη
O επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε, επίσης, εάν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα για να κλείσουν τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, ή αν η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να παραταθεί και μέσα στο καλοκαίρι. «Δεν έχω καθόλου αυτή την αίσθηση» (περί έλλειψης πολιτικής βούλησης στην ελληνική κυβέρνηση) απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι η εμπιστοσύνη και από αυτήν την άποψη είναι σημαντικό να μην παραταθεί η εκκρεμότητα.

«Αδύναμο μήνυμα»
Το μήνυμα του Eurogroup είναι μάλλον αδύναμο για να πείσει και να καθησυχάσει τις αγορές, ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι θέμα ημερών. Ήδη το Bloomberg σε πρωινό δημοσίευμά του προειδοποιούσε για νέα κρίση και επανάληψη του δράματος του 2015. Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Β. Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών που προηγήθηκε της συνεδρίασης, αρκέστηκε να δηλώσει πως «συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά».

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η Τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στη συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυση», είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Ευρωπαϊκό» ΔΝΤ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), το ταμείο «διάσωσης» της Ευρωζώνης, πρέπει εν τέλει να μεταμορφωθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μια συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Νομίζω ότι θα είχε νόημα το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ΕΜΣ, να μετεξελιχθεί στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα ώς μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη FAZ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι η «Τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα πρέπει να αλλάξει σύνθεση πιο μακροπρόθεσμα.

Τα στελέχη της ΕΚΤ «αισθάνονται όλο και πιο άβολα με τον ρόλο της στην Τρόικα, και σωστά νομίζω», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ΕΜΣ, πρόσθεσε, θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική ειδίκευση, την οποία μόνο το ΔΝΤ διαθέτει αυτήν τη στιγμή».

Διαχείριση κρίσεων
Ταυτόσημη άποψη εκφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη FAZ. Τονίζει πως ο ΕΜΣ θα πρέπει να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να βελτιωθεί η διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη.

«Με την έγκριση ενός προγράμματος του ΕΜΣ, η συμμετοχή των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον θα γίνεται με βάση σαφείς αρχές», ανέφερε ο Σόιμπλε στο άρθρο του. Ένας διαφανής και προκαθορισμένος μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους θα συνέβαλλε να ενισχυθεί η πειθαρχία στις αγορές και θα ενίσχυε την αρχή πως δεν θα γίνονται «διασώσεις» στο εξής, κατά τον Σόιμπλε.

Δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναφέρεται στην Ελλάδα πουθενά στο άρθρο για τον ΕΜΣ και την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές δεν είχαν συμπεριληφθεί στο «κούρεμα» του 2012. Ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε στις δηλώσεις του πως οι θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν ο καθένας τον ρόλο του στο τρέχον πρόγραμμα και πρόσθεσε πως ακόμα περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει όσον αφορά τη συμμετοχή του, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν «ιδιαίτερα καλοδεχούμενο» να υπάρξει μια απόφαση μέσα στο καλοκαίρι.

Ακόμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως δεν περιμένει ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί σύντομα. Πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα την έχουν ολοκληρώσει εγκαίρως πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα