Στρατηγική για πρώτη φορά

Ξεκινά ο σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο
Η πρώτη φάση της διαδικασίας θα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων, και η δεύτερη τον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ θα ξεκινήσει άμεσα και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους
Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο αποτελεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Παιδείας

και Πολιτισμού να προχωρήσει στον σχεδιασμό Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Με την απόφαση αυτή, η Κύπρος θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δική της στρατηγική για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο. O σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αφορά στη συλλογή έγκυρων και επιστημονικών δεδομένων γύρω από το θέμα και η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων.

Κάτω από την ομπρέλα της στρατηγικής θα ενταχθούν και όλα τα υφιστάμενα προγράμματα, δράσεις και δομές που αποσκοπούν στην πρόληψη και διαχείριση της βίας στο σχολείο. Ο σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής θα ξεκινήσει άμεσα και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους (Υπουργείο Υγείας/ Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων/Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως/ Αστυνομία Κύπρου), των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των οργανωμένων γονέων, των μαθητών, των σχολικών εφορειών και των ανεξάρτητων θεσμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Συγκεκριμένοι στόχοι
Η Εθνική Στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, που θα αναληφθούν από τα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υφιστάμενη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια θέτει υπό έμφαση στόχους που σχετίζονται με την πρόληψη και τη μείωση της βίας, στη βάση των οποίων τα σχολεία καλούνται να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις.

Συγκεκριμένα, ο δεύτερος υπό έμφαση στόχος του Υπουργείου Παιδείας, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη σχολική χρονιά, τονίζει την ανάγκη για «ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.

Βασική επιδίωξη
Βασική επιδίωξή είναι οι μαθητές να απολαμβάνουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εισπράττουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολλαπλά αγαθά της μάθησης, ώστε να εξελιχθούν με τη σειρά τους σε υγιή, ωφέλιμα και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κυπριακά σχολεία εφαρμόζεται ήδη, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ, το Πρόγραμμα συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής και διευκόλυνσης της μετάβασης από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο, το Πρόγραμμα «Ο κύκλος της Υποστήριξης» και το Πρόγραμμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια», που στόχο έχουν - μεταξύ άλλων - την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

465 υποθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία τριετία (2013 - 2016) η Αστυνομία χειρίστηκε συνολικά 465 υποθέσεις που αφορούν τη νεανική παραβατικότητα, από τις οποίες οι 260 αφορούσαν σοβαρές υποθέσεις και οι υπόλοιπες 205 μικροπαραβάσεις, με 644 εμπλεκόμενους ανηλίκους. Όσον αφορά στις ηλικίες των ανηλίκων παραβατών, οι 64 ήταν μεταξύ 7-13 ετών και οι υπόλοιποι 580 μεταξύ 14-16 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα