Συζήτηση αποκλειστικά επί Κυπριακού

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό, συνέρχεται σήμερα στην Ελλάδα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Προηγήθηκε το Νοέμβριο η Σύνοδος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας κατά την οποία ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε για πρώτη φορά τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα της Ελλάδας γύρω από το Κυπριακό.


Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν,

συναντήσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης.

Όπως μεταδίδει από την Αθήνα η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Αριστοτελία Πελώνη, οι δύο συναντήσεις είναι συμφωνημένο να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Yπουργείου Εξωτειρκών Δημήτρη Παρασκευόπουλο και στον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να τεθούν οι βάσεις και να προετοιμαστεί η επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αναμένεται να έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δυο χώρες αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας και την παρουσία εγγυήσεων, είναι μεγάλο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι στη διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις ενώ παραπέμποντας στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε ότι περιλαμβάνεται πρόνοια προκειμένου να προσκληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όπως απαιτείται.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεως και αν και ο καθένας μπορεί να δίνει την ερμηνεία του, τα δεδομένα είναι εκεί.

Σε δηλώσεις ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έως τη Διάσκεψη της Γενεύης όλα τα θέματα θα συζητηθούν με διασταυρούμενο τρόπο περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα