Υπό πίεση οι γερμανικές Αρχές

Τέσσερεις μέρες μετά το μακελλειό στο Βερολίνο, ο Άνις Άμρι παραμένει άφαντος κι επικίνδυνος
Ο 24χρονος Τυνήσιος, προτού βρεθεί στη Γερμανία, πέρασε κι από την Ιταλία, στην οποία, μάλιστα, βρέθηκε πίσω από τα σίδερα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια για εμπρησμό κέντρου προσφύγων

Την ώρα που οι μνήμες είναι νωπές από την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, νέα στοιχεία τα οποία έρχονται στο φως συνδέουν ολοένα και περισσότερο τον Τυνήσιο

Άνις Άμρι με τον δράστη του μακελλειού. Πέραν της ταυτότητάς του που ανευρέθη κάτω από το κάθισμα του οδηγού του φορτηγού που σκόρπισε τον πανικό, εντοπίστηκαν και τα δακτυλικά του αποτυπώματα στην πόρτα του φορτηγού και πλέον -πέραν πάσης αμφιβολίας- θεωρείται ως ο δράστης της επίθεσης. Χθες, εξάλλου, απεκαλύφθη ότι ο 24χρονος, προτού φτάσει στη Γερμανία, είχε εισέλθει στην Ιταλία, στην οποία, μάλιστα, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια στη Σικελία για εμπρησμό κέντρου προσφύγων.

Εφόδους σε διάφορα σημεία
Με γνώμονα και το αμαρτωλό παρελθόν του, οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν χθες εφόδους σε διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα και στο Ντόρτμουντ, αναζητώντας τον Τυνήσιο. Αν και αρχικά είχαν μεταδοθεί πληροφορίες ότι τέσσερεις «προσωπικές επαφές» του υπόπτου Άνις Άμρι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.

«Δεν γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις», είπε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. O 24χρονος Άμρι εκτιμάται ότι ζούσε για ένα διάστημα σε διαμέρισμα στο Ντόρτμουντ, στο οποίο οι Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο γύρω στις 06:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στο Βερολίνο, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε διαμερίσματα στις περιοχές Κρόιτσμπεργκ, Μόαμπιτ και Πρεντσλάουερ Μπεργκ στις 04:00 τα ξημερώματα.

Το απόγευμα της Πέμπτης η αστυνομία πραγματοποίησε, επίσης, έρευνα σε συρμό τρένου στη νοτιοδυτική πόλη Χάιλμπρον, ωστόσο τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα μπέρδεμα οδήγησε σε συσχέτιση της έρευνας με τον Τυνήσιο καταζητούμενο.

Έντονες επικρίσεις
Όπως αναφέρει, πάντως, η «Deutsche Welle», οι γερμανικές Αρχές βρίσκονται υπό πίεση για μια επιτυχία στο θέμα της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι θα συλλάβουν σύντομα τον ύποπτο για την επίθεση. Σχεδόν τρεις ημέρες μετά την επίθεση, οι Αρχές δεν έχουν να επιδείξουν καμία σημαντική επιτυχία, σημειώνει η «Deutsche Welle».

Την ίδια ώρα, εκφράζονται και έντονες επικρίσεις κατά των γερμανικών Αρχών - ότι έχασαν κατά τη διάρκεια του έτους πλήθος ευκαιριών για να βάλουν στο χέρι τον κύριο ύποπτο της επίθεσης με νταλίκα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το βράδυ της Δευτέρας.

Καθυστερημένη έναρξη της έρευνας
Η αστυνομία καθυστέρησε να επικεντρώσει την έρευνα στον 24χρονο Τυνήσιο Άνις Άμρι, ο οποίος καταζητείται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση η έρευνα στράφηκε εσφαλμένα κατά ενός Πακιστανού, ο οποίος, όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν είχε σχέση με την υπόθεση.

Οι Αρχές ανακάλυψαν μέσα στην νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση την ταυτότητα ενός Τυνήσιου το πρωί της Τρίτης. Μόνο τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δηλαδή 30 ολόκληρες ώρες μετά την επίθεση, εκδόθηκε μη δημόσιο ένταλμα έρευνας που απευθύνθηκε προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Γνωστός ισλαμιστής
Σημειώνεται πως ο Άνις Άμρι έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο 2015 και εντοπίσθηκε σχετικά σύντομα από τις Αρχές ως δυνάμει επικίνδυνος. Κατά την περιπλάνησή του στη χώρα με διάφορες ταυτότητες, ήλθε σε επαφή με σαλαφιστικούς και ισλαμιστικούς κύκλους, ιδιαίτερα της δυτικής Γερμανίας και ειδικότερα με τον ιρακινό ιεροκήρυκα Αχμάντ Αμπντουλαζίζ Αμπντάλα Α. ή Αμπού Ουάλαα, με κέντρο δραστηριοτήτων το τέμενος του Χίντελσαϊμ, στη βόρεια Γερμανία, γνωστό ως κέντρο ισλαμιστικών δραστηριοτήτων. Ο Ιρακινός συνελήφθη τον Νοέμβριο με τέσσερεις συνεργούς του για τη σύσταση δικτύου στρατολόγησης για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Ύποπτος για προετοιμασία επίθεσης
Οι Αρχές θεωρούσαν τον Τυνήσιο επί μήνες ύποπτο για σχεδιασμό επίθεσης. Η δικαιοσύνη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ο ύποπτος διέμενε σε ξενώνα αιτούντων άσυλο, είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», οι Υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν εντοπίσει μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ότι ο Άνις Άμρι είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του για την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας.

Ομως τα στοιχεία θεωρήθηκαν από τις υπηρεσίες πολύ αόριστα. Τον Μάρτιο, η έρευνα μεταφέρθηκε στην εισαγγελία του Βερολίνου, πόλη την οποία ο Τυνήσιος επέλεξε τελικά ως τόπο κατοικίας τους. Επί πολλούς μήνες βρισκόταν υπό παρακολούθησιν διότι υπήρχαν υποψίες ότι θα οργάνωνε ένοπλη ληστεία για να αγοράσει όπλα εν όψει μίας τρομοκρατικής επίθεσης. Η αστυνομία του Βερολίνου έκλεισε την έρευνα τον Σεπτέμβριο, θεωρώντας ότι δεν βρέθηκε κάτι ενδιαφέρον.

Άσυλο: Απόρριψη, όμως όχι και απέλαση
Ο ύποπτος επωφελήθηκε από μία διοικητική εμπλοκή. Η αίτηση χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, η οποία κατατέθηκε στις αρχές του έτους, απορρίφθηκε τον Ιούνιο από τις Αρχές της Ρηνανίας, οι οποίες ανακάλυψαν ότι είχε καταγραφεί στη χώρα υπό ποικίλες ταυτότητες και εθνικότητες.

Όμως η Τυνησία αρνήθηκε να τον δεχθεί, ισχυριζόμενη πως δεν είναι Τυνήσιος. Κατά τραγική ειρωνεία, δεν τον δέχθηκε παρά την Τετάρτη, την ημέρα που εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα έρευνας κατά του Άνις Άμρι. Επί μήνες ο Τυνήσιος κυκλοφορούσε ελεύθερα στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα