Συντονιστείτε επιτέλους

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ συντονισμού αρμοδίων, ενόψει προκήρυξης από το Υπουργείο Οικονομικών μελέτης για το ΓεΣΥ, έθεσε χθες η ΠΑΣΥΚΙ. Σε ανακοίνωσή της, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών επεσήμανε ότι «η δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των προθέσεων και των όρων εντολής της μελέτης που προτίθεται να προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με την Αυτονόμηση και το ΓεΣΥ, ενώ τα σχετικά νομοσχέδια βρίσκονται προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων,

αποδεικνύει πρωτίστως την επιπολαιότητα με την οποία τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του τομέα της Υγείας, που ταλαιπωρούν επί καθημερινής βάσεως τους ασθενείς».

Η συντεχνία διερωτάται, παράλληλα, εάν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και προγραμματισμός μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων, σημειώνοντας πως αυτό την προβληματίζει ιδιαίτερα. Όπως η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει, «οι επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το κράτος γενικότερα από τη μεταφορά έμψυχου και άψυχου υλικού στον αυτονομημένο οργανισμό και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων δεν έχουν ακόμη προβλεφθεί», συμπληρώνοντας πως «η μεταφορά-απόσπαση υπαλλήλων και προσωπικού στους αυτονομημένους οργανισμούς, καθώς και η δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ομαλά και λειτουργικά, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση των εργασιακών ζητημάτων».

Καταληκτικά, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «σε άλλες πολιτείες οι αρμόδιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν αν ζητούσαν αντίστοιχη έγκριση από τη νομοθετική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονται εμμέσως σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα», για να σημειώσει ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι λιμάνια και οι ασθενείς δεν είναι εμπορευματοκιβώτια».

Η απάντηση του Υπουργού
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι δημιουργείται θέμα εκ του μη όντος. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, μετά την ευρεία σύσκεψη για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο κ. Παμπορίδης διαβεβαίωσε ότι, «εάν υπάρχουν πρόνοιες στη μελέτη που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίες δεν αφορούν στην οικονομική επίπτωση, είναι δουλειά μας να τις διορθώσουμε και θα τις διορθώσουμε». Σε ερώτηση, αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για εξέταση των όρων εντολής του διαγωνισμού, ο κ. Παμπορίδης απάντησε λέγοντας «ναι, βέβαια, θα το προγραμματίσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα