Συνέντευξη Ευρυβιάδη για τις τις προοπτικές της Κύπρου

Τα διακριτά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός εκθέτει με συνέντευξή του στον ιστότοπο του έγκριτου περιοδικού οικονομικών ειδήσεων και αναλύσεων The Wordfolio ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Η σπίθα επιστρέφει σε ένα από τα κυριότερα επενδυτικά κέντρα της Ευρώπης». Ο κ. Ευρυβιάδης επισημαίνει ότι η Κύπρος

διαθέτει ένα ευνοϊκό νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε είδους επενδυτικών εταιρειών.

«Πρόκειται για ένα υψηλά ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις, που προσφέρει μια πλατφόρμα για δραστηριότητες και προνομιακή πρόσβαση σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Ρωσία, η Κίνα η Ινδία και η Ασία», σημειώνει ο Κύπριος διπλωμάτης.

Κληθείς να εξηγήσει σε τι οφείλεται το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που προβλέπεται για το 2016, ο κ. Ευρυβιάδης το αποδίδει σε «σκληρή δουλειά, επιμονή, αποφασιστικότητα και το κυπριακό επιχειρηματικό πνεύμα». Αν και συμπληρώνει ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα εντελώς από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπενθυμίζει ότι η τρόικα έχει κάνει λόγο για «αξιοσημείωτο επίτευγμα» ως προς την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που όπως λέει ο κ. Ευρυβιάδης σημαίνει ότι οι θυσίες των Κυπρίων δεν έγιναν μάταια.

Στο ερώτημα του πώς η Κύπρος είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα για την αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών σοκ, ο Ύπατος Αρμοστής στη Βρετανία παραπέμπει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης και στη λήψη μέτρων που αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενος στους τομείς που ελκύουν τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο, ο Ευριπίδης Ευρυβιάδης παραπέμπει αρχικά στον τουρισμό, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τη ναυτιλία. Στέκεται δε ιδιαίτερα στον «επανασχεδιασμό» της κυπριακής οικονομικής στρατηγικής, με την ανάπτυξη πρόσθετων επιχειρηματικών τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία και πλούσια επενδυτική δυναμική, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ανανεώσιμη ενέργεια, ο εναλλακτικός τουρισμός, η υγεία, η καινοτομία και η τεχνολογία.

Ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και την περιοχή, συνεχίζει, έχει η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ επισημαίνει παράλληλα τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και το μορφωμένο και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο κ. Ευρυβιάδης παρατηρεί αρχικά ότι η ανωμαλία του αναχρονιστικού και απαράδεκτου στάτους κβο στο νησί πρέπει να τερματιστεί και εκτιμά ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αποτελεί καλό οιωνό για ουσιαστική πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες. Για να αντιμετωπιστούν όμως κεντρικά ζητήματα, σημειώνει, θα πρέπει και η Άγκυρα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο κ. Ευρυβιάδης χαρακτηρίζει, εξάλλου, τη σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου «ομφάλια», με τις δύο χώρες να βρίσκονται στην ίδια «στρατηγική βάρκα» ως προς τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις και να έχουν μπει σε μια φάση ανανέωσης και επέκτασης των επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργιών τους.

Κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις 872.000 Βρετανών τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Κύπρο αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% με 10% φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα