Πλήρη ανάκτηση των «κουρεμένων» ζητεί ο ΣΥΚΑΛΑ

Ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας καλεί την Πολιτεία να αποκαταστήσει πλήρως τους καταθέτες για την αδικία που τους επεβλήθη με το κούρεμα, στη βάση του ψηφίσματος που υιοθέτησε ομόφωνα πρόσφατα η Βουλή σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση του ΣΥΚΑΛΑ, το ψήφισμα καταγράφει με τον πιο επίσημο τρόπο την αδικία που επεβλήθη στους καταθέτες και πιστωτές των τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της Λαϊκής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει την ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών που έχασαν το βιός τους λόγω των λαθών της πολιτικής και θεσμικής εξουσίας, ενώ, καλεί την Πολιτεία να προβεί το γρηγορότερο σε διορθωτικές ενέργειες.

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει πως οι ενέργειες αυτές δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από την πλήρη αποκατάσταση των καταθετών. “Αυτό είναι και το διακύβευμα τώρα, να γίνουν πράξεις τα όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή”, αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει ως θετικό βήμα το γεγονός πως ως πρώτο άμεσο μέτρο αναμένεται να είναι η ψήφιση του νόμου, ο οποίος θα μεταφέρει τη διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της. Σημειώνει, ωστόσο, πως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς θα πρέπει να αποκατασταθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες άμεσα στη βάση της ζημιάς που έχουν υποστεί από τις πράξεις και παραλήψεις των διοικούντων.

“Το κράτος περηφανεύεται για τη σχετικά γρήγορη ανάκαμψη των δεικτών στην Κύπρο. Φαίνεται να ξεχνά όμως ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην χρηματοδότηση αυτής της ανάκαμψης από τους πολίτες, μέσω των ανεπανάληπτων και χωρίς προηγούμενο, άδικων και αχρείων `κουρεμάτων` που θυματοποίησαν ομάδες πολιτών.

Παράλληλα, αναφέρει πως το κράτος περηφανεύεται ότι το πρόγραμμα στήριξης θα συμπληρωθεί χρησιμοποιώντας 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί το 2013 και διερωτάται μήπως αυτό σημαίνει ότι έγιναν 2 δισεκατομμυρίων `κουρέματα»` περισσότερα από ό,τι έπρεπε.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΚΑΛΑ επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του κ. Ντράκι ότι θα ήταν άδικο για τους καταθέτες που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες στην Ελλάδα να κουρευτούν και να μείνουν αλώβητοι αυτοί που έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδος.

“Γιατί, άραγε, δεν ήταν άδικο και για τους καταθέτες στην Κύπρο να συμβεί το ίδιο; Μήπως εμείς δεν θεωρούμαστε Ευρωπαίοι πολίτες; Στη Κύπρο οι `προνομιούχοι και οι εσωτερικής πληροφόρησης` μετέφεραν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, όχι μόνο μέρες και ώρες πριν αποφασιστεί το κούρεμα, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις εξαγωγών ποσών κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου των τραπεζών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα