Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Λευκωσία

Με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και την προώθηση μιας κουλτούρας εφαρμογής των αρχών της η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού

και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) διοργανώνει συνέδριο για το θέμα σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΚΕ Κύπρου (CSR Cyprus), στις 12 Ιουνίου, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το συνέδριο η Λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ Αγάθη Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι σκοπός του είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και κυρίως των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο για τις εξελίξεις που αφορούν θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Στόχος μας είναι να ενημερωθούν οι εταιρείες που επηρεάζονται», λέει προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να τις στηρίξουμε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας». Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι ήδη η δημόσια καταγραφή (reporting) των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης γίνεται από αριθμό εταιρειών. Δεν είναι κάτι το καινούριο, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καθιστά πλέον υποχρεωτική και στην Κύπρο τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών από μεγάλες οντότητες δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομένων επιχειρήσεων και ομίλων εταιρειών».

Σε ερώτηση για το πόσες κυπριακές εταιρείες αφορά η νομοθεσία απαντά ότι η νομοθεσία εμπεριέχει δύο κριτήρια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 500 υπαλλήλων, ενώ επιπλέον οι εταιρείες πρέπει να ορίζονται ως δημοσίου συμφέροντος. Εξηγεί περαιτέρω ότι από την περί Ελεγκτών νομοθεσία προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στον τομέα τον πιστωτικό, τον ασφαλιστικό, οντότητες που ορίζονται ως δημοσίου συμφέροντος βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

«Η νομοθεσία αφορά στην Κύπρο γύρω στις 10 με 12 εταιρείες», αναφέρει.

Γενικά, σημειώνει η κ. Χαραλαμπίδου, επειδή στο τέλος όλα καταλήγουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 όσο υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις, άλλο τόσο πρέπει να είναι και οι επιχειρήσεις έναντι του οικοσυστήματος.

«Όλοι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει, δίνοντας τα εύσημα στις κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες, ήδη αναγνώρισαν την ανάγκη αυτή και άρχισαν να εφαρμόζουν τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε εθελοντική βάση.

Σε ερώτηση για την νομοθετική υποχρέωση που δημιουργεί η νέα νομοθεσία, η λειτουργός της ΓΔ ΕΠΣΑ διευκρινίζει ότι από τις αρχές του 2018 θα πρέπει να υποβληθούν στον Έφορο Εταιρειών οι πρώτες μη-χρηματοοικονομικές καταστάσεις στη βάση των στοιχείων των επιχειρήσεων για το 2017.

Αφορά, σημειώνει η ίδια απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση, «πληροφορίες για την στρατηγική και πως εντοπίζουν και ενσωματώνουν στην στρατηγική τους τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητες τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν το οικοσύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν, πως τα αντιμετωπίζουν».

«Γενικότερος στόχος είναι μέσω της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας να δημιουργηθεί η κουλτούρα στο σύνολο των επιχειρήσεων ως προς την εταιρική κοινωνική ευθύνη», αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μακροπρόθεσμα και οι ίδιες οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ερωτηθείς για το Σωματείο ΕΚΕ Κύπρου, CSR Cyprus, με το οποίο συνδιοργανώνεται το συνέδριο εξηγεί ότι πρόκειται για ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε από φορείς του ιδιωτικού τομέα στα τέλη του 2016.

Στο δίκτυο, προσθέτει, συμμετέχουν μεγάλες αλλά και πιο μικρές επιχειρήσεις κάτι που δείχνει ότι πολλές επιχειρήσεις κυπριακές ήδη γνωρίζουν και επιθυμούν να εφαρμόσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Στο συνέδριο θα γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της νομοθεσίας, θα διασαφηνιστεί για ποιους εφαρμόζεται και ποιες είναι οι απαιτήσεις της, αναφέρει.

Πέραν τούτου, προσθέτει, «θα προσδιοριστεί ξανά τί ακριβώς είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αλλά και τι δεν είναι». Κάποτε, λέει, «βλέπουμε επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές, φιλανθρωπικές δράσεις πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας θεωρώντας ότι αποτελούν ΕΚΕ».

«Είναι σημαντικές αυτές οι δράσεις, δεν θέλουμε να σταματήσουν, αλλά δεν είναι ΕΚΕ», διευκρινίζει. Η ΕΚΕ, σημειώνει, «πρέπει να έχει σχέση με την δραστηριότητα της επιχείρησης και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι δραστηριότητες».

Το συνέδριο θα χαιρετίσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και θα έχει ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ανάπτυξης, το London Business School, το Κυπριακό και το Ελληνικό Δίκτυο CRS, καθώς και διαδραστικό εργαστήρι όπου κυπριακές εταιρείες που εφαρμόζουν την ΕΚΕ θα εξηγήσουν τις δράσεις τους.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στο συνέδριο, η συμμετοχή στο οποίο θα είναι δωρεάν, μπορούν να προχωρήσουν μέχρι τις 8 Ιουνίου, σε ηλεκτρονική εγγραφή τους στο http://bit.ly/2roKbvV ή να αποστείλουν την αίτησή τους στο [email protected]. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν ν` απευθυνθούν στο +357 22875561.

Το συνέδριο υποστηρίζεται από το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποποίησης και το ΣΕΛΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα