Ο «Φοίνικας» πρέπει να ξαναπετάξει

Σεπτέμβριος 2008. Η Ανόρθωση, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα με εντυπωσιακή πορεία, κάνει εκείνο που έμοιαζε τότε ακατόρθωτο. Προκρίνεται στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και, όμως, η πιο χρυσή ίσως σελίδα στην ιστορία της, δεν έμελλε να ανοίξει και ένα ολόχρυσο κεφάλαιο. Άπαντες υπολόγιζαν πως εκείνη η επιτυχία θα εκτόξευε την ομάδα. Συνέβη το αντίθετο και το έπος του 2008 (το 2ο μετά από αυτό του 2005 και την πρόκριση στην Τραπεζούντα), μοιάζει ως μία πολύ-πολύ μακρινή ανάμνηση.

Το γιατί συνέβη όλο αυτό, δεν είναι της ώρας. Όμως η παράθεση και μόνο των γεγονότων λέει πολλά. Η Ανόρθωση

μετρά πλέον εννέα αγωνιστικές περιόδους χωρίς τίτλο. Ουσιαστικά διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρις ενός σημείου σε δύο περιπτώσεις. Ούτε καν ένα κύπελλο δε πήρε, ούτε καν φιναλίστ δεν ήταν τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη διδάξασα των λεωφόρων της Ευρώπης δεν βρίσκει πλέον ούτε μονοπάτι για να συμμετάσχει στις διεθνείς διοργανώσεις. Η τελευταία της έξοδος το 2013, με εκείνον τον άδοξο και ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Γκέφλε. Προσθέστε και τα προηγούμενα. Τους αποκλεισμούς από τη Ραμποτνίσκι, την Πέτροβατς και την Ντίλα Γκόρι.

Ομάδες που, υπό κανονικές συνθήκες, μία απλώς καλή Ανόρθωση θα απέκλειε με συνοπτικές διαδικασίες. Προσθέτουμε φυσικά αρκετές κακές πορείες στο πρωτάθλημα, με την ομάδα της Αμμοχώστου να καταλήγει σε 2-3 περιπτώσεις να μπαίνει στα πλέι-οφ χωρίς ουσιαστικό στόχο και να παίζει στην καλύτερη περίπτωση ρόλο ρυθμιστή. Βαριές ήττες, που καταγράφονται με μαύρα γράμματα, διχόνοια, οικονομικά προβλήματα, διοικητική αστάθεια για μεγάλα διαστήματα, πολλές αλλαγές προπονητών, αμέτρητες μετεγγραφές. Μία εικόνα μιζέριας, που δεν αξίζει στην «Κυρία» με την τόσο μεγάλη ιστορία και επιτυχίες.

Ο Ανδρέας Παντελή ανέλαβε προς το τέλος της περιόδου, επανήλθε μετά από 9 χρόνια και φαίνεται πως, σε πρώτο στάδιο, πέτυχε να σταματήσει την κατηφόρα. Επόμενο βήμα, ιστορική ανάγκη, η όσο το δυνατόν ταχύτερη άνοδος. Η μιζέρια πρέπει να λάβει τέλος. Δεν είναι εύκολο, διόλου: «Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ούτε διακόπτες που αλλάζουν την ροή μιας ομάδας από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και μαγικά ραβδιά. Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται σκληρή δουλειά, προσεκτικές κινήσεις, ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της Ανόρθωσης και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.

Απαιτείται επιπλέον ο κόσμος να βρίσκεται διαρκώς δίπλα στην ομάδα. Αν γίνουν όλα αυτά, σίγουρα θα αποφύγουμε πορείες όπως η φετινή», σχολίασε στη «Σ» ο ισχυρός άντρας της Ανόρθωσης, προσθέτοντας πως «με τις σωστές κινήσεις και με ποδοσφαιριστές που ανταποκρίνονται στην αξία τους, μπορεί να χτιστεί μια καλή και ανταγωνιστική Ανόρθωση. Υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας για να δουλέψουμε ορθολογικά και να κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες, ώστε η ομάδα να είναι δυνατή τη νέα χρονιά. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας και καλούμαστε να τον εκμεταλλευτούμε».

Το μπάτζετ ήταν εξαρχής περιορισμένο και η Ανόρθωση οφείλει να μην κάνει ανοίγματα. Μέχρις εκεί που φτάνει το χέρι της. Ο Ανδρέας Παντελή έχει πλήρη επίγνωση και της κατάστασης και της πιθανής διαχείρισης. «Γνωρίζαμε πολύ καλά για το οικονομικό κομμάτι. Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία, παρά μόνο θα προσπαθήσουμε, μέσα στα οικονομικά πλαίσια που έχουμε και μέσα από τις οικονομικές μας δυνατότητες, να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, ώστε να δημιουργήσουμε μια ομάδα αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της Ανόρθωσης».

Μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι η Ανόρθωση μπορεί να βγει από την εποχή της μιζέριας. «Το είπαμε πολλές φορές πως πρέπει να δούμε πώς θα επαναφέρουμε την Ανόρθωση ξανά εκεί που της αξίζει. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ομοψυχία, ενότητα, όπως και η βοήθεια και συμβολή όλων. Χρειάζεται ο κόσμος να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και μαζί σαν μια γροθιά να οδηγήσουμε την Ανόρθωση ξανά στον δρόμο των επιτυχιών». Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος.

Η Ανόρθωση έχει δρόμο να διαβεί και πρέπει να λειτουργήσει με εξυπνάδα, διορατικότητα και σύνεση. Τα μεγάλα λόγια δεν φέρνουν ποτέ αποτελέσματα, ειδικά σε περιόδους ύφεσης. Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Ο «Φοίνικας» εδώ και χρόνια είναι καθηλωμένος στο έδαφος και πρέπει να αρχίσει επιτέλους ξανά τις πτήσεις. Εννέα χρόνια μιζέριας είναι πολλά.

Το καλοκαίρι θα είναι έντονο. Πολλά τα θέματα που χρήζουν επεξεργασίας, πολλές οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Εκκρεμότητες με παίκτες από το υπάρχον υλικό και τα συμβόλαιά τους, ενίσχυση με συγκεκριμένο κόστος, αλλά με παίκτες συγκεκριμένης ποιότητας. Ο περασμένος Ιανουάριος είναι ίσως ένα καλό σημείο αναφοράς για το πώς μπορούν να γίνουν έξυπνες και ουσιαστικές κινήσεις ενίσχυσης. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, ειδικά στο πρώτο 15νθήμερο του Ιούνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα