Συναγερμός από νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στις 02:30 τα ξημερώματα, ώρα Κύπρου, στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος

σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Η Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα. Η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου. Η Πιονγκγιάνγκ τελεί, ήδη, υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων, μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές, στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Eπείγουσα σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, κρατών μελών του Συμβουλίου και της Νότιας Κορέας. Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι-μουν, καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες».

Καταδικάζουν και προειδοποιούν

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, δήλωσε ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις. Η κα Παρκ επισήμανε ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα απλώς και μόνο για να ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων, που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. Ο διάλογος, πρόσθεσε, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, καταδίκασε την εκτόξευση, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» και έκανε λόγο για «καθαρή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου τονίζεται ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας. Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της, μετά την εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες». Για άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε, εξάλλου, για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας.

Τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει. Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα. Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική».

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα