Στυλιανίδης: Να προστατευτούν οι άμαχοι στη Μοσοούλη

H Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται των διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Μοσούλης προστατεύονται κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη αυτοψία που πραγματοποίησε πρόσφατα στο Ιράκ.

Ο Επίτροπος επισκέφθηκε τις περιοχές των συγκρούσεων για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ μπορεί να φτάσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ενθάρρυνε του γιατρούς που εργάζονται αμέτρητες ώρες για τη θεραπεία

των τραυματιών και έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ιρακινές Αρχές ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να βοηθούν τους πολίτες τους.

"Δυστυχώς", αναφέρει ο Επίτροπος, "η Da`esh θα συνεχίσει να αγνοεί την ανθρώπινη ζωή, χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες, τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές και μαχητές στις στέγες των σπιτιών και στοχεύει σκόπιμα στο να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές στον έλεγχό του".

"Ωστόσο, παρά τα εγκλήματα πολέμου και παρά τις τεράστιες προκλήσεις στη διεξαγωγή αυτής της μάχης σε ένα τέτοιο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον, η προστασία των αμάχων δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη", αναφέρει ο Επίτροπος.

"Οι παράγοντες επιπλοκών θα πρέπει να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των ιρακινών δυνάμεων να συνεχίσουν, βάζοντας πρώτα την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Πρέπει να διατηρήσουμε τον ανθρωπισμό κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Μια σύγκρουση στην οποία οι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς είναι μια σύγκρουση που μας πάει πίσω. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση της αρχής της προφύλαξης και της αναλογικότητας στη στρατιωτική δράση είναι υψίστης σημασίας. Συγκεκριμένα αυτό που χρειάζεται είναι ασφαλείς διαδρομές εκκένωσης, η ικανότητα να εξάγονται οι τραυματίες και οι διασώστες να μπορούν να προσεγγίζουν τους παγιδευμένους από τις συγκρούσεις πολίτες".

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη του ιρακινού λαού και των αρχών αυτή τη στιγμή. Μαζί, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε κάθε προσπάθεια οι πολίτες προστατεύονται πάνω απ΄όλα", κατέληξε ο Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα