Στον Τύμβο ενταφιάστηκαν μη ταυτοποιημένα οστά Noratlas

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελετή για τον ενταφιασμό των μη ταυτοποιηθέντων οστών των 15 καταδρομέων του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων τους. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα, στην κορυφή του ταφικού μνημείου.

Παρών στη σεμνή τελετή ήταν ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για να διευκρινιστεί η τύχη

και του τελευταίου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας.

Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους.

Μιλώντας μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Φωτίου είπε ότι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος.

Αυτά, συνέχισε, βρίσκονται στα τρία κιβώτια που είναι μπροστά μας και μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων μας θα ταφούν μαζί με όλη την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά και τη θυσία των 15 του Noratlas.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη παλικαριών του Noratlas. «Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε τις απαντήσεις για να ενημερώσουμε τις οικογένειές τους», είπε ο κ. Φωτίου.

Είπε, ακόμη, ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά, μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, πρόκειται για άτομα που είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους και η ταυτότητά τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.

«Στους ήρωες μας και στις οικογένειές τους, εκφράζουμε, για ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό όλων μας», κατέληξε ο κ. Φωτίου, ο οποίος κατέθεσε ακολούθως στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Χρήστος Καποδίστριας εκ μέρους του Έλληνα Πρέσβη, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Συνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Βακανάς εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Πεζικού Προκόπιος Μαυραγάνης.

Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ενημερώνονται προσεχώς οι συγγενείς των πεσόντων του «Φαέθων»

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο κ. Φωτίου είπε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές διαδικασίες αναφορικά με την πρόσφατη εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».

«Βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει από την αρχή», είπε ο κ. Φωτίου, ενώ ανέφερε ως θετική εξέλιξη και την αποστολή γενετικών δειγμάτων από την Ελλάδα που θα βοηθήσουν στην όλη διαδικασία.

«Τις επόμενες λίγες ημέρες θα ενημερωθούν όλοι οι συγγενείς για τα αποτελέσματα», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι διαδικασίες στο σημείο εκταφής ολοκληρώνονται, ενώ εναπόκειται στους συγγενείς να αποφασίσουν αν οι οικείοι τους θα παραμείνουν θαμμένοι στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ή αν θα επαναπατριστούν τα οστά για να ταφούν στην Ελλάδα.

«Κάποιοι επιθυμούν να παραμείνουν εδώ οι δικοί τους άνθρωποι, όποια και αν είναι όμως η δική τους απόφαση, θα παραμείνει εκεί ένα μικρό σεμνό μνημείο για να τιμούμε αυτούς τους ήρωες», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα