Αδιέξοδο εξαιτίας ε/κ πλευράς βλέπει η τουρκική Μιλιέτ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπει η τουρκική Μιλιέτ, ένα αδιέξοδο το οποίο αποδίδει στη στάση της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες του Crans-Montana.

Η Μιλιέτ αποκαλύπτει, όπως λέει, τις ε/κ προτάσεις στο Κραν Μοντανά. Αποδίδει το αδιέξοδο στην "εμμονή" Αναστασιάδη για "μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις", για να συμπληρώσει ότι ήδη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έδωσε το μήνυμα πως αν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία, θα κάνει βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως αποκαλύπτει

η ‘Μιλιέτ’, η ε/κ πλευρά ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση και κατάργηση του δικαιώματος εγγυήσεων, αναφέροντας ότι είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

Η ε/κ πλευρά ζήτησε, επίσης, αμέσως μετά τη λύση επιστροφή Αμμοχώστου και Μόρφου και επιστροφή 100 χιλιάδων Ε/Κ στα σπίτια τους.

Αναφέρει, ακόμη, ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών με τους Έλληνες πολίτες, με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και πως μετά τη λύση η Τουρκία θα γεμίσει το νησί με Τούρκους».

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά είπε ότι χωρίς πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Η Τουρκία, μετά τη λύση, θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων της, αλλά δεν θα αποχωρήσει εξολοκλήρου ο τουρκικός στρατός. Επίσης, η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, και μετά από 15 χρόνια να συζητηθούν και πάλι. Η ίση μεταχείριση των πολιτών της, είναι από τα ων ουκ άνευ.

Η ‘Μιλιέτ’, καταγράφοντας την πρόταση της Τουρκίας, αναφέρει τα εξής:

Στις συμφωνίες για τις εγγυήσεις πρέπει να ισχύσει το mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών). Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το δικαίωμα παρέμβασης, αλλά θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε τελική ημερομηνία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή παρακολούθησης. Οι εγγυήσεις να επανεξεταστοούν έπειτα από τρεις προεδρίες εκ περιτροπής ή τρεις εκλογικες αναμετρήσεις. Συνολικά 15 χρόνια. Η συνέχιση παρουσίας τουρκικού στρατού.Την πρώτη μέρα της συμφωνίας να υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού. Με την εφαρμογή της συμφωνίας, να αξιολογηθεί ξανά αυτός ο αριθμός για αργότερα. Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων να παραμείνει χωρίς να υπάρχει τελική ημερομηνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα