Στο τραπέζι του διαλόγου και πάλι ΠτΔ-Ακιντζί

Μετά από δύο μήνες διακοπής επαναρχίζουν σήμερα στις 10.00 το πρωί οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την αποχώρηση της τ/κ πλευράς από το τραπέζι του διαλόγου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επανέρχεται στον διάλογο μετά από την έγκριση την Παρασκευή πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από τη Βουλή.

Ο

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είχε, επίσης, διερευνητικές επαφές και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τους οποίους συζήτησε το ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στη διαδικασία.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έκανε λόγο για παραγωγικές επαφές, τονίζοντας πως αναμένει μια δυναμική επανέναρξη, η οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση.

Εξήγησε ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση τρόπου, ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συμφωνήσουν σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα.

Κύρια επιδίωξη, είπε, θα είναι η γεφύρωση των διαφορών, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών. Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει καθήκοντα επιδιαιτησίας.

Η όποια λύση, αν θα προκύψει, θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και όχι προϊόν επιδιαιτησίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θ’ αποφασίσουν ποια θα είναι η δική του συμβολή.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ενδεχομένως μέρος της εμπιστοσύνης δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνοντας ότι είναι καίριας σημασίας να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη αυτή σύντομα.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια για αλλαγή της υφιστάμενης μεθοδολογίας, τόνισε ότι ήρθε η ώρα οι δύο ηγέτες να βρουν έναν τρόπο να ενοποιήσουν τα εκκρεμούντα ζητήματα, ώστε να γίνει εφικτή η συνολική επίλυση και συμφωνία για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα