Στο "τραπέζι" από Ακιντζί οι επισκέψεις Ε/κ στα σπίτια τους

Ελληνοκύπριοι περνούν στα κατεχόμενα και «ενοχλούν» τους Τ/Κ σχετικά με τις περιουσίες τους που άφησαν πριν το 1974, γράφει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, αναφέροντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος «αντέδρασε θετικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ οι Ε/Κ πάνε στα κατεχόμενα και λένε στους Τ/Κ "αυτά τα σπίτια είναι δικά μας και θα τα πάρουμε πίσω". Το πρώτο επεισόδιο έγινε στην Γιαλούσα όπου Ε/Κ αναζήτησαν το σπίτι τους και έβγαλαν φωτογραφίες στον κήπο. Ο δήμαρχος Γιαλούσας Οζάκ Οϊκούν δήλωσε ότι οι Ε/Κ άρχισαν

να πηγαίνουν συχνά στο χωριό ενθαρρυνόμενοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ακόμη ότι ο πληθυσμός της Γιαλούσας άρχισε να ενοχλείται από τη στάση των Ελληνοκυπρίων.

Σε άλλη περίπτωση Ε/Κ που πήγαν σε σπίτι «κοινοτάρχη» της Κερύνειας του είπαν: "Αυτό το σπίτι είναι δικό μας, θέλουμε να το πουλήσουμε". Ακολούθησε ένταση και οι Ε/Κ απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι "αυτά δεν πρέπει να γίνονται, δεν πρέπει να υπάρχει ένταση". Κάλεσε μάλιστα τους Τ/Κ να προσφέρουν καφέ στους Ε/Κ που πηγαίνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο η Μιλλιέτ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τ/Κ ηγέτης έθεσε το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν και πως μπορεί να είναι προβοκάτσια. "Πρέπει να είμαστε σε συναγερμό", φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν να είναι σε στενή επαφή.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ οι ηγέτες προσπαθούν να καθορίσουν τα κριτήρια για το θέμα των περιουσιών. Στο τραπέζι υπάρχουν η επιστροφή, ανταλλαγή και αποζημίωση. Μετά τη λύση θα ιδρυθεί η Επιτροπή Περιουσίας η οποία αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Η τ/κ πλευρά υπογραμμίζει την `διζωνικότητα` της λύσης και ότι η κάθε πλευρά θα έχει πλειοψηφία στην δική της περιφέρεια. Στο θέμα αυτό δεν αναμένεται να υποχωρήσει ο Ακιντζί, αναφέρει η Μιλλιέτ.

Διπλωματικές πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να επηρεάσει στο ελάχιστο την καθημερινή ζωή και την κοινωνική δομή των ανθρώπων. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως οι δικαστικές διαδικασίες δεν πρέπει να έχουν ανοικτό τέλος και θα πρέπει να να καταλήγουν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η ε/κ πλευρά δεν φέρνει αντιρρήσεις σε αυτό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα