"Κλειδί" το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014

Η Κοινή Δήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Μουσταφά Ακιντζί, επανέφερε στο προσκήνιο το Κοινό Ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014, μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου.

Μπορεί η Κοινή Δήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου να μην χαρακτηρίστηκε ως Κοινό Ανακοινωθέν, ωστόσο, στο περιεχόμενο της γίνεται σαφής αναφορά στο ότι «οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών

τους για να φθάσουν σε μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, όπως περιγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Η προσθήκη αυτή επιβεβαιώνει ότι οποιοδήποτε προηγούμενο Ανακοινωθέν, δεν αποσύρεται, δε χάνονται τα όσα συμφωνούνται, αντίθετα είναι «κληρονομιά» για τη συνέχεια.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δε λαμβάνονται υπόψη ούτε τα Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ, ούτε και η Συμφωνία της 8η Ιουλίου 2006, μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Το Κοινό Ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε με τον κ. Έρογλου (11-2-2014), έναν πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, δεσμεύει, ωστόσο και τις δύο πλευρές.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θυμηθούμε τα στοιχεία τα οποία αποτελούν το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης λύσης:

Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.Η ενωμένη Κύπρος, θα είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δεν γίνεται πουθενά αναφορά στην υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία.Θα υπάρχει μια και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Η μια και μόνη κυριαρχία θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.Οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισότιμο καθεστώς.Θα υπάρχει μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Η εσωτερική αυτή ιδιότητα θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά τη μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια.Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια.Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των αρχών των συνιστωσών πολιτειών.Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα προνοεί ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες, θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών.Οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα πιο πάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία από την άλλη.Απαγορεύεται η ένωση της ομοσπονδίας ή μέρους αυτής με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή η οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων.Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά από την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα