Λίμπερμαν: Είμαστε στο καλύτερο επίπεδο των διμερών σχέσεων

Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται τις ίδιες αξίες, είναι αξιόπιστοι εταίροι και φίλοι και οι διμερείς τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών.

Το πρωί, ο κ. Λίμπερμαν είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη και σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο κεφάλαιο της ιστορίας των δύο χωρών, με πολύ στενή

συνεργασία σε πολλά επίπεδα περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής, του τουρισμού κτλ.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ευχή να έχουν καλή κατάληξη οι συνομιλίες προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διεθνή αλλά και την εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης, είπε ότι έκαναν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τέθηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα.

Η στρατηγικής σημασίας σχέση που έχουμε οικοδομήσει, είπε ο κ. Φωκαϊδης, δεν είναι μόνο προς όφελος των εθνικών συμφερόντων αλλά και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

`Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε τον επιτυχή μας διάλογο και την παραγωγική μας συνεργασία” κατέληξε ο κ. Λίμπερμαν.

Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Λίμπερμαν φανερώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται περαιτέρω, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην ασφάλεια και την άμυνα, είπε ότι υπάρχει κοινή θέληση και δέσμευση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, και να προωθηθούν οι συνθήκες για σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για μας που ζούμε στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη, η οποία υποφέρει από τη βία της τρομοκρατίας, είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου” υπέδειξε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίλυση μακρόχρονων προβλημάτων και για προώθηση κινήτρων προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής. Προϋπόθεση για αυτό, είπε, είναι η καλή θέληση και η προνοητικότητα.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ είπε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για προώθηση της συνεργασίας με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Επίσης, έκαναν μια ανασκόπηση της προόδου και μίλησαν για τα μελλοντικά σχέδια σε σχέση με όσα περιλαμβάνονται στο διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, περιλαμβανομένων κοινών ασκήσεων, εκπαίδευσης, ανταλλαγή πληροφοριών, κυβερνοχώρος και έρευνα και διάσωση.

Ο κ. Φωκαϊδης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις εντατικές προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που θα τερματίσει τη διαίρεση και κατοχή ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Είπε ότι επανέλαβε πως η λύση δεν θα πρέπει φυσικά να αποδυναμώνει την ιδιότητα της Κύπρου, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την στήριξή του προς την Κύπρο και για την ιδιαίτερη αξία που προσδίδει προσωπικά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα