Νέα αναβολή για τις ποινικές υποθέσεις εναντίον της ΒΟCY

Νέα αναβολή για τις 17 Οκτωβρίου πήρε σήμερα η εκδίκαση των δύο ποινικών υποθέσεων εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην διευθυντικών στελεχών της.

Η πρώτη υπόθεση, που αφορά στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, ορίστηκε για τις 10 το πρωί και η δεύτερη, που αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους

για τους κινδύνους, ορίστηκε για τις 9 το πρωί.

Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο νομικό ερώτημα που ήγειρε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας.

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου, η οποία συνήλθε πριν από δύο ημέρες για τελικές διευκρινήσεις, επιφύλαξε την ανακοίνωση της απόφαση της «το συντομότερο δυνατό».

Η 1η υπόθεση

Στην πρώτη υπόθεση, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη, οι πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του στις 14/06/2016 ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.

Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέραν από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires).

Σε περίπτωση που καταδειχθεί πως η ΚΔΠ της ΕΚΚ, επί της οποίας εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, πάσχει εγκυρότητας, τότε οι κατηγορούμενοι Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή αθωώνονται εξ ολοκλήρου, αφού δεν είχαν κληθεί σε απολογία για άλλες κατηγορίες.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο με απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία. Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση. Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.

Η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19/12/2014 και στις 30 Ιανουαρίου 2015 παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο άρχισε στις 27/02/2015.

H 2η υπόθεση

Στη δεύτερη υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα: Ανδρέας Ηλιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Γιάννης Κυπρή, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέα Αρτέμη, Μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Γεωργιάδης, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Κώστας Σεβέρης, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ και Κώστας Χατζήπαπας, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν, επίσης, μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Να σημειωθεί ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας.

Η 2η ποινική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και πρώην στελέχη της καταχωρήθηκε στις 25/09/2015 και στις 29/10/2015 είχε παραπεμφθεί για εκδίκαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα λόγω συνεχών αναβολών που ζητά η πλευρά της υπεράσπισης με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που αφορά την πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και στην οποία εγείρονται παρόμοια θέματα με τη δεύτερη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η πρώτη υπόθεση θα συνεχίσει να εκδικάζεται από την παλιά σύνθεση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο απαρτίζεται από τους δικαστές Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου (Πρόεδρος), Χαράλαμπο Χαραλάμπους (μέλος) και Μαρίνα Παπαδοπούλου (μέλος).

Παρά το γεγονός ότι αυτή η σύνθεση του Κακουργιοδικείου τερματίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, εντούτοις θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της. Ως νέα μέλη ορίστηκαν οι δικαστές Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος), Σταύρος Σταύρου (μέλος) και Εύη Αντωνίου (μέλος) ενώπιον των οποίων θα παραπέμπονται οι νέες υποθέσεις.

Η δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου θα εκδικαστεί από το δεύτερο Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο να συγκροτηθεί λόγω της αύξησης του αριθμού των ποινικών υποθέσεων, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου.
Το νέο τριμελές Κακουργιοδικείο, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του στις 10 Σεπτεμβρίου, απαρτίζεται από τους δικαστές Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος), Νίκο Γερολέμου (μέλος) και Στέλλα Χριστοδουλίδου - Μέσσιου (μέλος).

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα