Στο μικροσκόπιο η πολιτική ταυτότητα δημοσίων υπαλλήλων

Τον ασκό του Αιόλου επιχειρεί να ανοίξει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με νέες δηλώσεις του σε σχέση με τη διένεξη που έχει προκύψει με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ο ίδιος δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτρέψει τη στοχοποίηση ενός δημοσίου υπαλλήλου, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι διαχρονικά ήταν και είναι παρά πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμμετείχαν και συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, αδιαφορώντας για τη ρύθμιση της Βουλής. Συνέχισε λέγοντας πως αν θα

μπούμε στη διαδικασία να γίνει πειθαρχική έρευνα, θα πρέπει να γίνει για όλους και όχι για μια μόνο περίπτωση.

Προειδοποίησε, μάλιστα, όλους όσοι θέλουν να γίνουν πειθαρχικές έρευνες, να είναι έτοιμοι τόσο οι ίδιοι όσο και η κοινωνία για μια διαδικασία διαλεύκανσης των πολιτικών φρονημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς "θα πρέπει να πάμε πίσω και να τους βρούμε όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα ανοίξουμε μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που ο ίδιος δεν θέλει να κάνει, όπως τόνισε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αν χρειαστεί, ο ίδιος είναι έτοιμος να το πράξει, καθώς ήδη, χωρίς να το ζητήσει καν, έχει λάβει λίστα με ονόματα στελεχών κόμματος που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΔΗΣΥ: Δεν είναι σωστό να στοχοποιείται μόνο ένας δημόσιος υπάλληλος

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χάρη Γεωργιάδη κινείται η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει ότι ήταν και είναι δεκάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι την ίδια ώρα στελέχη σε κόμματα, για τον λόγο αυτό, δεν είναι σωστό να προσωποποιείται το θέμα και να στοχοποιείται μια περίπτωση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. "Επομένως και τυχόν διαδικασία ελέγχου, θα πρέπει να είναι καθολική και να αφορά όλες τις περιπτώσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νομιμοποιείται όποια τυχόν παρατυπία", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Ο Νόμος προβλέπει ότι εργαζόμενοι στη Δημόσια και ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία δύναται να μετέχουν στην κομματική ζωή, και μέσω κομματικών αξιωμάτων και θέσεων, με την προϋπόθεση ότι όσοι υπηρετούν σε θέσεις με μισθολογική κλίμακα υψηλότερη από Α7, θα πρέπει να απευθύνονται στην Αρμόδια Αρχή για να εξασφαλίσουν σχετική άδεια.

"Επομένως", συνεχίζει η ανακοίνωση, "θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ότι όσοι επηρεαζόμενοι υπηρετούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέχοντας και κομματικό αξίωμα ή θέση, θα πρέπει, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, να αποταθούν στην Αρμοδία Αρχή, όπως ορίζει ο Νόμος".

Ε.Χαραλαμπίδου: Αυτη η κυβέρνηση δεν παύει να μας εκπλήττει δυσάρεστα

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σε σχέση με την αντίδραση του Χάρη Γεωργιάδη. Σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρει: "Αυτή η κυβέρνηση δεν παύει να μας εκπλήττει δυσάρεστα. Έμεινα άναυδη όταν είδα την ανακοινωση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποιος αμφισβητει την αντικειμενικοτητα του Γενικου Ελεγκτη επειδη ασχοληθηκε με συγκεκριμένο θεμα, μετά από καταγγελία δική μου".

"Κάνουμε απλά αυτό που ο κόσμος μας ζήτησε με την ψήφο του και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ! Μια καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς, η οποία έχει ξεφύγει τελείως επί κυβέρνησης Αναστασιάδη... Υπενθυμίζω τον κ. Γεωργιάδη ότι ο λόγος που απευθύνθηκα στον Γενικό Ελεγκτή ήταν λόγω της απάντησης που μου έδωσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικου ελέγχου, η οποία είχε πολλά κενά. Κυρίως, στο πώς έγινε η απόσπαση του συγκεκριμένου ατόμου στην ΕΤΕπ χωρίς προκήρυξη της θέσης, κάτι που επίσης διερευνά ο Γενικός Ελεγκτής", αναφέρει η κα Χαραλαμπίδου σχετικά.

ΔΗΚΟ: «Στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή, γιατί η εποικοδομητική κριτική θα βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι»

«Θεωρούμε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ζήλο, την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία ασκεί τα καθήκοντά του ο Γενικός Ελεγκτής... Εκ των πραγμάτων, κάποτε, θα πει πράγματα που θα ενοχλήσουν. Και γι’ αυτό τον λόγο, εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να στηρίξουμε αυτό τον θεσμό, επειδή ακριβώς θα ενοχλήσει. Οφείλουμε να τον στηρίξουμε, γιατί η εποικοδομητική κριτική μπορεί να βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι. Επομένως, εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, θα τον στηρίξουμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της κομματοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία. Ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα, θεωρούμε ότι οι δικές του εισηγήσεις και υποδείξεις, πρέπει να εισακουστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από επίσκεψη στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΕΔΕΚ: Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας

Η ΕΔΕΚ στηρίζει την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και επιμένει στην πάταξη του φαινομένου της κομματοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία.

Το Κίνημα σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιλέγει να διορίσει τους «άριστους των αρίστων» (οι οποίοι συμπωματικά είναι και μέλη του ΔΗΣΥ), αδιαφορώντας για τη νομοθεσία.

Συμμαχία Πολιτών: Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να «πουλά μαγκιά» με τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών της, να σεβαστεί τους θεσμούς και τους νόμους

"Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει εργολαβικά να αμφισβητεί τους θεσμούς και να προσπαθεί να καταρρακώσει το κύρος τους. Μετά τα όσα συνέβησαν με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και τη Γενική Εισαγγελία, σειρά πήρε ο Γενικός Ελεγκτής", αναφέρει σε ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών.

"Είναι γεγονός", συνεχίζει η ανακοίνωση, "ότι δεν έχει μείνει υψηλόβαθμη θέση που να μην έχει πληρωθεί από Συναγερμικό στέλεχος ή άτομα που στήριξαν προεκλογικά την υποψηφιότητα Ν. Αναστασιάδη".

"Ελλείψει επιχειρημάτων, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη βάζει τους Υπουργούς του να επιτίθενται στον Γενικό Ελεγκτή. Μετά τον Υπουργό Εσωτερικών, σειρά πήρε ο Υπουργός Οικονομικών", αναφέρει.

"Δυστυχώς, η αξιοκρατία, η μεταρρύθμιση και η διαφάνεια έχουν εξαφανιστεί επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο εκσυγχρονισμός για τον ΔΗΣΥ είναι συνώνυμος με τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και το πλουσιοπάροχο βόλεμα των μελών του, εις βάρος του υπόλοιπου κυπριακού λαού".

"Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντί να «πουλά μαγκιά» με τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών της, να σεβαστεί τους θεσμούς και τους νόμους και να λειτουργήσει νομότυπα, όπως απαιτεί από τους υπόλοιπους πολίτες που δεν ανήκουν στο ΔΗΣΥ".

Αλληλεγγύη: Ο Χ. Γεωργιάδης έχει μετατραπεί σε υπάλληλο του Γραφείου Τύπου της Πινδάρου

"Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή ότι έχει μετατραπεί σε άλλο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις σημερινές του δηλώσεις έχει μετατραπεί σε υπάλληλο του Γραφείου Τύπου της Πινδάρου".

"Θεωρούμε απαράδεκτο και λυπηρό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών καταφέρεται εναντίον του ανεξάρτητου Θεσμού του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον εκπρόσωπο του Θεσμού για απώλεια ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας".

Ο καιρός της παροχής προστασίας σε «γαλάζια» ή «κόκκινα» παιδιά, αναλόγως της κυβέρνησης, έχει παρέλθει, είτε το θέλουν είτε όχι, αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτές οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για την εμπέδωση της αναξιοκρατίας στον τόπο και πρέπει να εξαλειφθούν δια παντός, επισημαίνει.

Οικολόγοι: Απαράδεκτη η επίθεση Χάρη Γεωργιάδη κατά του Γενικού Ελεγκτή

"Η Κυβέρνηση καλό θα ήταν να αφήσει ήσυχο τον Γενικό Ελεγκτή να συνεχίσει το έργο του και να σταματήσει να τον εμπλέκει στα κομματικά της παιχνίδια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Το Κίνημα στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή και συμφωνεί ότι η κ. Σάβια Ορφανίδου, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη των πολιτικών κομμάτων, δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου.

"Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του υπουργού Οικονομικών, που δημόσια δηλώνει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον νόμο, προβάλλοντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι πολλοί άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ζητήσει τη σχετική άδεια", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Παράλληλα, καλούμε την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να εφαρμόσει τον νόμο και να εξετάσει αντικειμενικά και αυτεπάγγελτα το θέμα που έχει προκύψει με την κ. Σάβια Ορφανίδου. Καλούμε, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη, να καταθέσει στην ΕΔΥ την περίφημη λίστα με όλους τους κομματικούς αξιωματούχους από όλα τα πολιτικά κόμματα που δεν έχουν αιτηθεί άδεια και όπως ο ίδιος είπε κατέχει, για να εξεταστούν και όλες οι υποθέσεις", επισημαίνει η ανακοίνωση.

ΕΛΑΜ: Όχι στην κομματικοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας

"Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) προτάσσουμε ως θέση αρχής την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του λαού. Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε εντελώς το αντίθετο, αφού υπάρχει πλήρης απαξίωση ακόμα και των ιδίων των νόμων στον βωμό των πελατειακών σχέσεων και των βολεμάτων εις βάρος του λαού", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΛΑΜ.

"Τέλος, καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών να δώσει στην δημοσιότητα την λίστα που δήλωσε ότι κατέχει, με όλους τους κομματικούς αξιωματούχους από τα πολιτικά κόμματα που δεν έχουν αιτηθεί άδεια".

Keywords
Τυχαία Θέματα