Επιμένει η ψευδοκυβέρνηση σε “απέλαση” των μαθητών Σερβίας

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται και γίνεται αναφορά σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό που συνέβη, δήλωσε ο “υπουργός παιδείας και πολιτισμού” Οζντεμίρ Μπέροβα, κάνοντας και σήμερα λόγο για “απέλαση” από τις Αρχές της Δημοκρατίας ομάδας μαθητών από τη Σερβία που ήρθαν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας για να μεταβούν στα κατεχόμενα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 23ης Απριλίου για την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού.

Λόγω της "αδιάλλακτης στάσης των Ε/κ", δυστυχώς η ομάδα από τη Σερβία στάληκε πίσω στη χώρα

της, ανέφερε ο κ. Μπέροβα σε συνάντηση που είχε σήμερα με ομάδα μικρών παιδιών που βρίσκονται ήδη στα κατεχόμενα για το φεστιβάλ παιδιού στις 23 του μηνός.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο “υπουργός παιδείας” μίλησε για "απάνθρωπη συμπεριφορά" στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και δύσκολες 24 ώρες για την ομάδα των παιδιών από τη Σερβία που ήταν ηλικίας γύρω στα 10 χρονών.

Αυτή η όμορφη και όλο νόημα ημέρα, όπου πρέπει να επικρατεί η ειρήνη και η φιλία, έχει “μείνει στη σκιά”, λόγω της απέλασης των Σέρβων και της αδιάλλακτης στάσης των Ε/κ, υποστήριξε.

Για το ίδιο θέμα μίλησαν χθες ο “αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών”, “υπουργός εργασίας”, Ερσάν Σανέρ, ενώ ανακοίνωση είχε εκδώσει και το “υπουργείο εξωτερικών”.

Η Κίπρις γράφει, πάντως, σήμερα ότι μία εκ των τριών αντιπροσωπειών που ήρθαν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, αυτή των Λιθουανών, πέρασε στο ψευδοκράτος και έχει εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο που τους είχαν κλείσει. Οσον αφορά στην ομάδα των παιδιών από τη Ρωσία, που ήρθαν επίσης μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, η Κίπρις αναφέρει ότι σήμερα επρόκειτο να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει. Αναφέρει, δε, ότι επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αναμενόταν να διαφανεί με ποια φόρμουλα θα μπορούσαν να περάσουν στο ψευδοκράτος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας επιτρέπουν τη μετάβαση στο ψευδοκράτος των υπηκόων χωρών μελών της ΕΕ που έρχονται στην Κύπρο χωρίς βίζα, όμως από υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά έρχονται με βίζα, ζητείται διεύθυνση διαμονής στη “νότια Κύπρο”. Εάν δεν δοθεί διεύθυνση διαμονής, προστίθεται, και οι υπήκοοι μη χωρών μελών της ΕΕ θέλουν να μεταβούν στο ψευδοκράτος, δεν τους δίδεται άδεια εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν είναι αληθές ότι ομάδα παιδιών έχει απελαθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών με τους συνοδούς της, όντως αφίχθηκε στην Κύπρο με σκοπό τη μετάβαση στα κατεχόμενα για συμμετοχή σε εκδήλωση του παράνομου τ/κ καθεστώτος. Αφού τους εξηγήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τους επετράπη η είσοδος στη Δημοκρατία", ανέφερε.

Προσέθεσε ότι "τα παιδιά και οι συνοδοί τους επέλεξαν να μην μεταβούν στα κατεχόμενα και αναχώρησαν οικειοθελώς από την Κύπρο. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και με ομάδα παιδιών από τη Ρωσία, η οποία επέλεξε να αφαιρέσει από το πρόγραμμά της τη μετάβαση στα κατεχόμενα και συνέχισε κανονικά την επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα