Στην τελική ευθεία με συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενόψει της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Η προετοιμασία θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Γενεύη.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του νέου γύρου στην Ελβετία, ενώ στη συνέχεια, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα

Μαυρογιάννη και Οζτίλ Ναμί.

Οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της ΕΕ, και προετοίμασαν την σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, των δυο κοινοτήτων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις δέκα το πρωί, στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ των ΟΗΕ στην Κύπρο.

Τα όσα έγιναν ή θα λεχθούν σήμερα θα τεθούν ενώπιον των πολιτικών αρχηγών αύριο σε σημαντική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητημάτων.

Νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και Τουρκία, για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων θα έχει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Είντε, αναζητώντας φόρμουλα που να μπορεί να φέρει τις θέσεις των εγγυητριών χωρών κοντά.

Ο κ. Εσπεν Μπαρθ Ειντε θα συναντηθεί στις τρεις το απόγευμα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Για επαφές στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν, ενώ ο 'Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της Διάσκεψης της Γενεύης, θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο μεταξύ στον αέρα βρίσκεται ακόμη η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Έρντογάν, πριν τη Γενεύη.

Την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί ανεπισήμως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έκθεση θα καλύπτει αποκλειστικά τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα υπάρχουν μεγάλες αναφορές για τις καλές υπηρεσίες, θέμα για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί προφορικά από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ 'Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Χθες ήταν και η πρώτη μέρα του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού που ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων ειρηνευτών.

Το Κυπριακό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα κατά τη συζήτηση που θα έχει ο 'Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 6 Ιανουαρίου. Η συνάντηση Κοτζιά - Γκουτιέρες έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης.

Το Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων χθες, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας Μπάρακ Ομπάμα και Ταγίπ Έρντογαν

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα όπως οι επικείμενες διπλωματικές εμπλοκές έχουν ως αποτέλεσμα μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου σε μια διζωνική- δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε με τον Έρντογαν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, την Πρωτοχρονιά. Από πλευράς Ουάσιγκτον πάντως, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν υπάρχει προς ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή, κάποια επίσκεψη στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα