Ομπάμα και Ερντογάν συνομίλησαν για το Κυπριακό

Το Κυπριακό ήταν στα θέματα που συζήτησαν χθες στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως αναφέρει γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε

σχέση με το Κυπριακό, η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ελπίδα όπως οι επικείμενες διπλωματικές εμπλοκές έχουν ως αποτέλεσμα μία συμφωνία για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σε σχέση με το θέμα της τρομοκρατίας, συμφώνησαν πως Τουρκία και ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να παραμείνουν ενωμένες για την κατανίκηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να εργαστεί με περιφερειακούς παίκτες για τη διευκόλυνση μιας κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια και την επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν την πρόσφατη πρόοδο της εκστρατείας του συνασπισμού εναντίον του ISIL σε Ιράκ και Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί και να εμβαθύνει ο συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα