Στην Πάφο η παράσταση «Το Σκάσιμον, ακουστική αφήγηση»

Μια κρίσιμη βίαιη στιγμή είναι τούτη, ένας κόσμος γκρεμίζεται, ένας άλλος δεν έχει ακόμα ζήσει, κινδυνεύουμε μέσα στο χάος, πνιγόμαστε.

N.Kαζαντζάκης

Η θεατρική δουλειά «Το Σκάσιμον, ακουστική αφήγηση» από την ηθοποιό Έλενα Αγαθοκλέους και τον μουσικό Δημήτρη Σπύρου εκφράζεται ως συναυλία και χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη και την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη σε μια νέα ανάγνωση (με σαφείς σχολιασμούς στα πρωτότυπα κείμενα), μέσα σε ένα τοπίο ηχητικών επαναλήψεων.

Από τη «Φόνισσα»

του Α. Παπαδιαμάντη εμφανίζεται η χαμένη ή καταπιεσμένη επιθυμία, η μη επιλογή.

Η Φραγκογιαννού προσπαθεί με βία να αλλάξει τη μοίρα της γυναίκας ή και να σωθεί, ενώ έχει αναθρέψει η ίδια γιους που την ταλαιπωρούν. Κύκλοι αίματος και φύλου που επαναλαμβάνονται, οι γυναίκες είναι το ίδιο πρόσωπο, οι άντρες είναι το ίδιο πρόσωπο. Και ο θύτης είναι μαζί και θύμα. Η «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη έρχεται να συμπληρώσει με λέξεις και να μιλήσει ανοικτά για την αγωνία αν ο έρωτας είναι η λύση, τη μνήμη και τον φόβο, για το προσωπικό χρέος ως αναγκαιότητα της ύπαρξης, για το δικαίωμα στην επιλογή.

«(…) όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στα κείμενα και να βρίσκουμε τους ήχους που τα εξυπηρετούν, αμέσως συμφωνήσαμε σε μια νέα παραστατική φόρμα για μας, την Ακουστική Αφήγηση. Κυρίως, με «Το Σκάσιμον», μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε την ιστορία για την περιπλάνηση μιας ψυχής, σπάζοντας τις παραστατικές συμβάσεις που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα (…)»

Έλενα Αγαθοκλέους και Δημήτρης Σπύρου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ/ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

- SOLO/DUO TF Festival, LUB/LAB, Βαρσοβία, Πολωνία, 22 και 23 Οκτωβρίου 2016.

- Loop Festival, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία , Ιανουάριος 2016.

- Παραστάσεις στο Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, Ιούνιος και Νοέμβριος 2015.

- Για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, Παλιό Ξυδάδικο, 27 Μαρτίου 2015.

*«Το Σκάσιμον» στηρίχθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επί σκηνής: Έλενα Αγαθοκλεους και Δημήτρης Σπύρου, Κείμενα: Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη και Ασκητική του Ν.Καζαντζάκη, Ιδέα/ Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους

Συνεργασία στο κείμενο της «Φόνισσας»: Σπύρος Χαραλάμπους, Μουσική: Δημήτρης Σπύρου, Φωτογραφίες: Gregory Zielonka , Παραγωγή: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Στις 20:30

Είσοδος 5€

ANANAs 8Bit Coffee στην Πάφο

Τηλέφωνο κρατήσεων 26 600126

Θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα