Η Κομισιόν καλεί τα κράτη να ξοδέψουν περισσότερα

Να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, καλεί η Κομισιόν τις χώρες της Ευρωζώνης για πρώτη φορά, καλώντας τες να προχωρήσουν σε δημοσιονομική χαλάρωση και επέκταση μέχρι και 0,5% για το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη που έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, να αυξήσουν τις δαπάνες τους, καθώς αυτό θα συμβάλει σε ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής, στήριξη των μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ανάκαμψης.

Η σύσταση τονίζει επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

Η Κομισιόν

υποβάλλει την παρούσα σύσταση νωρίτερα, έτσι ώστε οι οικονομικές παράμετροι της ζώνης του ευρώ και εθνικές διαστάσεις να μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα στον εθνικό σχεδιασμό του προϋπολογισμού, και έτσι τα κράτη μέλη να μπορούν να λάβουν υπόψη τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις. Η σύσταση παρέχει καθοδήγηση για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και στοχεύει στην προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και σύγκλιση, καθώς και τις επενδύσεις, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε σε γραπτό του μήνυμα ότι «το 2017, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που ξεκινά σήμερα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη ως προς τη διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σήμερα η Κομισιόν συνιστά μια θετική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής για να στηρίξει την ανάκαμψη και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν θα πρέπει να φέρει όλο το βάρος μόνη. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του. Εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ενώ εκείνοι που έχουν λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα