ΓΕ: Καμιά εμπλοκή Γ.Λούτσιου αναφορικά με σκάφη Λιμενικής

Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την κατασκευή και προμήθεια τεσσάρων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας, με το πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου.

Το όλο θέμα υπενθυμίζουμε ότι προέκυψε μετά από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών στις 13.10.2016 .Στην εν λόγω Επιτροπή είχε αναφερθεί το όνομα του γαμπρού του Προέδρου Αναστασιάδη, Γιάννη

Λούτσιου, ως εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση προμήθειας σκαφών. Τότε, ο ΠτΔ είχε ζητήσει με σχετική ανακοίνωσή του την πλήρη διερεύνηση της εν λόγω πτυχής στο θέμα.

«Καθαρίζει» η σκιά για τον γαμπρό του Προέδρου

Όσον αφορά την πτυχή της έρευνας που ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό να ανατεθεί σύμβαση του δημοσίου σε εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι/διευθυντές έχουν οποιαδήποτε συγγένεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον δεν απαγορεύεται, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα για κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η Υπηρεσία, οι σχέσεις των διαφόρων προσώπων και εταιρειών που είχαν ρόλο στον υπό αναφορά διαγωνισμό, καταγράφονται στην Έκθεση λεπτομερώς, αφού τούτο ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Γιάννης Λούτσιος είναι μέτοχος στην εταιρεία FLC Modena Automobile Ltd, εταιρεία η οποία είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Κύπρο των αυτοκινήτων «Maserati». Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έθεσε σε καμιά περίπτωση θέμα για τον Γιάννη Λούτσιο. Όπως σημειώνεται, η Υπηρεσία θεωρεί ότι απαγορεύεται ή προκαλείται κώλυμα αν σε οποιαδήποτε εταιρεία οποιασδήποτε συγγένειας των μετόχων της με τον ΠτΔ, ανατεθεί προσφορά του δημοσίου. Στο πόρισμα αναφέρεται εξάλλου και παράδειγμα διαγωνισμού του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στο οποίο ανάδοχος ήταν η εταιρεία η οποία ανήκει στον Γ. Λούτσιο και δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό σε αυτό.

«Καρφώνει» Αστυνομία ο Ελεγκτής

Στο σχετικό πόρισμα αναφέρεται λεπτομερώς η διαδικασία προκήρυξης των προσφορών για τα τέσσερα σκάφη, καθώς επίσης και το σύνολο της αλληλογραφίας μεταξύ της Λιμενικής Αστυνομίας και του προσφοριοδότη, κατά τη διάρκεια που προέκυψαν τεχνικά προβλήματα σε 2 εκ των 4 σκαφών.

Ενώ η έρευνα διεξήχθη με βάση τα στοιχεία/έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Αστυνομία, διαφαίνεται -σύμφωνα με το πόρισμα- ότι η Αστυνομία σε ορισμένα θέματα ή/και κάποια στοιχεία που της ζητήθηκαν, παρέλειψε να τα υποβάλει μέχρι σήμερα.

Η μη υποβολή θεωρείται ως αδικαιολόγητη εκ μέρους Ελεγκτικής, εφόσον αυτά θα έπρεπε να τα είχε η Αστυνομία κατά τους ελέγχους που έκανε για την παραλαβή των σκαφών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων απόδοσης των σκαφών, όπως καταγράφηκαν από τα όργανα μέτρησης, καθώς και τα πιστοποιητικά βαθμονόμησης των μετρητών που χρησιμοποιήθηκαν θα έπρεπε να υπάρχουν στους φακέλους της Αστυνομίας και να υποβληθούν για έλεγχο.

«Εν όψει των πιο πάνω, και σε συνδυασμό με τη μη πραγματοποίηση μέτρησης της πραγματικής ισχύος των σκαφών (όπως προβλεπόταν), θεωρούμε ότι επιβάλλεται ο έλεγχός τους από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για να επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές. Η εισήγηση αυτή είχε γίνει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος εξαρχής είχε δείξει το ενδιαφέρον του για το όλο θέμα, γι’ αυτό και του κοινοποιείται η έκθεσή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Υπηρεσίας σχετικά με το πόρισμα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξάλλου, διαφωνεί πλήρως με τον Διοικητή της Λιμενικής &Ναυτικής Αστυνομίας σχετικά με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας για την επισκευή των σκαφών που παρουσίαζαν προβλήματα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική, ο Διοικητής υπολόγισε την καθυστέρηση στην επιδιόρθωση μηχανών, αφού υπολόγισε τις μέρες καθυστέρησης από την ημερομηνία κατά την οποία είχαν εντοπιστεί οι αιτίες πρόκλησης των βλαβών, αντί από την ημερομηνία κατά την οποία είχαν παρουσιαστεί οι βλάβες, όπως προνοούν οι όροι της σύμβασης.

Εξάλλου σημειώνει η Ελεγκτική, καθοριστική στην ακινητοποίηση του σκάφους είναι η ημερομηνία που παρουσιάζεται η βλάβη κι όχι η ημερομηνία που εντοπίζεται η αιτία της βλάβης. Ως εκ τούτου, αναφέρει, η ρήτρα επιβάλλεται με βάση την ημερομηνία κατά την οποία το σκάφος είτε ακινητοποιείται είτε περιορίζεται η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα