Στάση αναμονής από Λευκωσία

Επιτέλους ελπίδες για επανένωση, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Με λελογισμένη αισιοδοξία, χωρίς να παραγνωρίζει ότι τον καθοριστικότερο ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού έχει η Τουρκία, προσεγγίζει την εκλογή του Μ. Ακιντζί η Κυβέρνηση

Με λελογισμένη αισιοδοξία και χωρίς να παραγνωρίζει τον καθοριστικό παράγοντα «Τουρκία», η Κυβέρνηση φαίνεται να τρέφει ελπίδες από την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και να επενδύει στην ανάδειξή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, θεωρώντας ότι αποτελεί μια εξέλιξη η οποία μπορεί να διανοίξει μια θετική προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.

Ενδεικτικές

του κλίματος που άρχισε -συγκρατημένα και χωρίς υπερβολές βεβαίως- να διαμορφώνεται στη Λευκωσία είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, διά των οποίων ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μετά την εκλογή του Μ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ, διανοίγονται, επιτέλους, ελπίδες η πατρίδα μας να επανενωθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, περαιτέρω, ότι η εκλογή Ακιντζί δημιουργεί τις προοπτικές της συνεργασίας, της συνδημιουργίας και ιδιαίτερα της ειρήνης και της γαλήνης «σ’ έναν τόπο που για αιώνες ζούσαμε ή συμβιώναμε χωρίς προβλήματα».

Θετικά μηνύματα
Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στις διαδικασίες διευθέτησης του Κυπριακού, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε αυτή μας την προσπάθεια, η Άγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που έχει την Κύπρο υπό κατοχή. Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η εκλογή Ακιντζί δημιουργεί την ελπίδα η ειρήνη να επικρατήσει σε ολόκληρο το νησί. Δήλωσε, παράλληλα, αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μηνύματα που δόθηκαν από την πλευρά του Μ. Ακιντζί.

Εντός της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση
Υπό τα διαμορφούμενα δεδομένα, λοιπόν, η Κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τα επόμενά της βήματα, γνωρίζοντας, όπως προσημειώθηκε, πως στα του Κυπριακού, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδας, Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί αναμένεται να έχουν την πρώτη τους συνάντηση. Σε δηλώσεις του, ο Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν αποκλείεται να έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακιντζί, ενώ εντός της εβδομάδας οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει γενικότερη συζήτηση για το πώς θα επαναρχίσει ο διάλογος.

Θα είναι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, οποία, ωστόσο, δεν θα στερείται ουσίας, καθώς θα γίνει μια πρώτη σφυγμομέτρηση προθέσεων εκατέρωθεν, ενώ θα ανταλλαχθούν ιδέες και απόψεις για την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ίδιος ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως μίλησαν στο τηλέφωνο, αλλά δεν καθόρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση.
Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να έχει κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έρχεται Κύπρο ο Άιντα
Τις διεργασίες επανέναρξης του διαλόγου σηματοδοτεί και η άφιξη του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στις 4 Μαΐου, ο οποίος θα συνεχίσει την προετοιμασία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, o κ. Άιντα «συνεχάρη τον κ. Ακιντζί για τον νέο του ρόλο και χαιρέτισε τη δέσμευσή του στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».

Θετική εξέλιξη η ανάδειξη Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, θετικά, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία, αντικρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις την ανάδειξη του Μ. Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.
«Η ανάδειξη του Μ. Ακιντζί ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας στις παράνομες εκλογές των κατεχομένων αποτελεί θετική εξέλιξη. Αποτελεί επίσης ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, πως ο καθοριστικός παράγοντας για λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία.

Ημέρα ελπίδας, αλλά…
«Η σημερινή ημέρα είναι αναμφισβήτητα μια ημέρα ελπίδας για την πατρίδα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις», καθώς «θα απαιτηθεί η έμπρακτη βούληση της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει τον κύριο λόγο και την ευθύνη για τη μη λύση».

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδης χαιρέτισε την εκλογή του Μ. Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα μια θετική εξέλιξη. Επισήμανε, ωστόσο, ότι επιβάλλεται οι διαχρονικές θέσεις του κ. Ακιντζί να επιβεβαιωθούν στις συνομιλίες, ενώ και, αντίστοιχα, η Άγκυρα, έμπρακτα, να συμβάλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αξιοσημείωτη αλλαγή
Σε δήλωσή του, ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ά. Αντωνιάδης έκανε λόγιο για αξιοσημείωτη αλλαγή στην τ/κ κοινότητα. Ωστόσο, πρόσθεσε, από τις διακηρύξεις μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί, υπομνήσκοντας πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι στην Άγκυρα. Κάλεσε, δε, όσους πιστεύουν ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι διαφορετικός από τον Έρογλου, να αποδεχθούν την πρόταση του ΔΗΚΟ, για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Η εκλογή του κ. Μ. Ακιντζί συνιστά μια θετική εξέλιξη, ανέφερε ο Αν. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κ. Ευσταθίου, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι ο κ. Ακιντζί θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την Άγκυρα και να εργαστούμε όλοι μαζί για το κοινό μέλλον του λαού μας». Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η λύση στο Κυπριακό βρίσκεται στην Τουρκία και όχι στην τ/κ κοινότητα.

Απεξάρτηση από την Άγκυρα
Η παρουσία του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων είναι μια σημαντική αλλαγή, που πρέπει να σταθμίσουμε με νηφαλιότητα, επισήμανε ο Αν. Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μ. Γιωργάλλας, υποδεικνύοντας ότι ο κ. Ακιντζί θα κάνει τη διαφορά, αν καταφέρει να απαγκιστρώσει την τ/κ κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας. «Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει την ελπίδα ότι η νίκη του κ. Ακιντζί θα φέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, αν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, εργαστεί για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», επισήμανε ο Αν. Πρόεδρος του Κινήματος Σ. Φιλίππου, εκφράζοντας ωστόσο, επιφυλάξεις, «αφού τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού τον έχει η Τουρκία».

Αχρείαστη η υπεραισιοδοξία
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας την εκλογή Ακιντζί, αναφέροντας, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζεται «την υπεραισιοδοξία και τις υψηλές προσδοκίες που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν», αφού «το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, που μπορούν να το λύσουν οι δύο κοινότητες, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που το δημιούργησε και το συντηρεί η Τουρκία».

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Μ. Καρογιάν χαρακτήρισε την εκλογή Ακιντζί θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι καταλυτικός παράγοντας για επίλυση του Κυπριακού, σε μια ορθή μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, παραμένει η Τουρκία.

Συγχαίρουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον Μ. Ακιντζί για την εκλογή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και προσδοκούν να εργαστούν μαζί του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, στην οποία «υπογραμμίζεται πως το 2015 μπορεί να είναι μια χρονιά σημαντικής και διαρκούς προόδου για την επίλυση του Κυπριακού».

Εξάλλου, στην αναπτέρωση των ελπίδων για επίλυση του Κυπριακού, που δημιουργεί η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, αναφέρονται σχόλια του βρετανικού Τύπου.

Έντονη αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-Χριστόφια
Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση εκδηλώθηκε, χθες, ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.
Αιτία, η συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο κ. Χριστόφιας προς τον Μ. Ακιντζί για τη νίκη του «στις εκλογές των Τ/κ», όπως ανέφερε, όπου, ο τέως Πρόεδρος, αφού τονίζει στον νέο ηγέτη των Τ/κ ότι η νίκη του μπορεί να αποβεί ιστορική, κάνει λόγο σε «δυσκολίες που προέρχονται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όσο και από δυνάμεις στο εσωτερικό, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές…».

Το περιεχόμενο της επιστολής Χριστόφια σχολίασε το ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας πως με την αναφορά του σε «δυσκολίες που προέρχονται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όσο και από δυνάμεις στο εσωτερικό, ε/κ και τ/κ», αποτελεί μνημείο απαράδεκτης εξίσωσης του θύτη και του θύματος, και αποενοχοποίηση της Τουρκίας. «Αφήνουμε, δε, ασχολίαστο το γεγονός ότι ένας τέως Πρόεδρος αναφέρεται σε ‘εκλογές των Τουρκοκυπρίων’» καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ απάντησε με δήλωσή του ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας έκπληξη για την αντίδραση του ΔΗΚΟ, διευκρινίζοντας ότι «όταν μιλώ για εξωγενείς παράγοντες, εννοώ πρώτα και κύρια την κατοχική Τουρκία... Μήπως οι σοβινιστές που ματοκύλισαν μαζί με τη Χούντα τους Ελληνοκυπρίους στο πραξικόπημα, αλλά και οι σοβινιστές Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ που δολοφόνησαν ό,τι καλύτερο γέννησε η τ/κ κοινότητα, δηλαδή τους αγωνιστές για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, δεν υπάρχουν πια και δεν βυσσοδομούν; Έχουν γίνει όλοι πατριώτες, κατά την ηγεσία του ΔΗΚΟ; Μήπως η ηγεσία του ΔΗΚΟ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που λυπούνται για την εκλογή του Ακιντζί;», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα