Το Μαξίμου στηρίζει τον Γιάνη

Διαψεύδονται τα περί αποχώρησης Βαρουφάκη
Σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, όμως, αποφασίστηκε η συγκρότηση «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», υπό την ευθύνη του Υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει όσα δημοσιεύονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, περί απομάκρυνσης του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και μάλιστα στηρίζει με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών τον Υπουργό, αναφέροντας

ότι «έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε πληροφορίες εντός και εκτός Ελλάδος, περί επικείμενης απομάκρυνσης του Γιάννη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τον θέλουν να λειτουργεί συλλογικά
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βαρουφάκης «κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης», ενώ υπάρχει και η υποσημείωση ότι «με τον ίδιον ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση», που ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους της Αθήνας ως «προσθήκη που ικανοποιεί τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που θέλουν τον Υπουργό Οικονομικών να λειτουργεί περισσότερο συλλογικά παρά ατομικά».

Προς τούτο, αποδίδεται και ιδιαίτερη σημασία στο ότι μετά τη σύσκεψη της Κυριακής, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφασίστηκε η συγκρότηση «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» υπό την ευθύνη του Υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε, κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Στον Νίκο Θεοχαράκη, Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Ο κ. Θεοχαράκης είναι «δεξί χέρι» του κ. Βαρουφάκη και, σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων ελληνικών ΜΜΕ, δεν έχαιρε «ιδιαίτερης εκτίμησης» από τους δανειστές.
Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα μιλούν για «ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης».

Αντί στο γεύμα πήγε βόλτα στη Ρίγα…
Οι πληροφορίες για επικείμενη αντικατάσταση Βαρουφάκη πήραν πιο εντατική μορφή την περασμένη εβδομάδα στα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως μετά το Eurogroup της Λετονίας, όπου του ασκήθηκαν πολλές πιέσεις από συναδέλφους του Υπουργούς «να αφήσει τις γενικότητες και μεγαλοστομίες, και να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέστη στο δείπνο με τους υπόλοιπους Υπουργούς Εξωτερικών την Παρασκευή στη Ρίγα, προτιμώντας να κάνει μόνος μια βόλτα στη πόλη και να αποσυρθεί στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο όπου, όπως δήλωσε, νιώθει ανετότερα.

Το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο ότι «η ΕΕ έχει χάσει την υπομονή της με τον κ. Βαρουφάκη», ενώ οι «Financial Times» γράφουν ότι «οι Ευρωπαίοι θέλουν να παρακάμψουν τον Βαρουφάκη», και προαναγγέλλει, βάσει πληροφοριών της, ότι ενεργότερο ρόλο θα αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, «που θεωρείται πιο ρεαλιστής και αξιόπιστος».

Σχολιάζοντας αυτά, ελληνικά ΜΜΕ σημείωσαν ότι «είναι προφανές ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν έχει πλέον κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του».

Το tweet που έδωσε αφορμές
Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησε ακόμα πιο πολύ ένα tweet που ανήρτησε προχθές ο κ. Βαρουφάκης, υιοθετώντας τη φράση του 32ου Προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ, το 1936, ότι: «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για εμένα, κι εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους». Όπως τονίζουν πολιτικοί σχολιαστές, η αναφορά αυτή του κ. Βαρουφάκη δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού η εν λόγω δήλωση έγινε την περίοδο που ο Ρούσβελτ «επιχειρούσε να προωθήσει στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια τα οικονομικά μέτρα (New Deal) για την αντιμετώπιση της Μεγάλης Ύφεσης, όπως η Social Security και τα unemployment benefits, που είχαν μεγάλη απήχηση στους Αμερικανούς και του έδωσαν και τη σαρωτική νίκη στις εκλογές του 1936».

Επίθεση από την Ντόρα
Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης, με τη στάση του, «υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα», και ότι «αν είχε την ελάχιστη αίσθηση πατριωτισμού, θα είχε υποβάλει την παραίτησή του».

Εξέφρασε, ακόμα, αμφιβολίες για «το ποιος είναι ο στόχος του κ. Βαρουφάκη», λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη εάν ο Υπουργός Οικονομικών «δεν έχει μπει στη λογική της δραχμής».

Σύμφωνα με τη βουλευτή της Ν.Δ., «ο ναρκισσισμός του, η λογική ότι «εγώ είμαι το κέντρο της γης» ότι «πάω να φάω με τους φίλους μου και όχι με τους υπόλοιπους συναδέλφους και εταίρους μου που θα με δανείσουν και από τους οποίους εξαρτώμαι», είναι άκρως προβληματική».

Σπάνια συνέντευξη Παυλόπουλου στο «Der Spiegel»
«Η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της», είπε χθες σε μια σπάνια, και ασυνήθιστη συνέντευξη για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε μέσον ενημέρωσης, και δη της αλλοδαπής, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ο Έλληνας Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, τονίζοντας ότι «μερικά από αυτά υπερβαίνουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνοντας κατ’ αρχάς στο «Spiegel Online» ότι η Ελλάδα επιθυμεί να είναι «ισότιμο μέλος της Ευρώπης», ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει «προβληματικές» τις κριτικές που έχουν ασκηθεί από τους δανειστές, σχετικά με τον ελάχιστο μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, και συμπληρώνει ότι μέρη του προγράμματος λιτότητας δεν ήταν «καθόλου φιλικά, και μάλλον οδήγησαν τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά.

»Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο για τους Έλληνες πολίτες από αυτό που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί καθιερωμένο κοινωνικό δικαίωμα για τους Γερμανούς πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γερμανικό περιοδικό, υποδεχόμενος τρεις δημοσιογράφους του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δεν περνάει καν από το μυαλό μου»
Αναφέρθηκε, ακόμα, στην αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην κινδυνέψει η πορεία της Ελλάδος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, και τόνισε ότι:
«Η ιδέα του Grexit, δεν περνάει καν από το μυαλό μου».

Στην υπενθύμιση των δημοσιογράφων του «Spiegel», της μεγάλης πίεσης υπό την οποία βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση, αναγκαζόμενη να πάρει χρήματα ακόμα και από τα αποθέματα νοσοκομείων, πανεπιστημίων και άλλων δημοσίων φορέων για να αποπληρώνει τα δάνειά της, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Θα τα πληρώσουμε όλα, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρέπει να κρατήσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και σταδιακά να μειώσουμε το χρέος μας».

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες αναφορικά με το ελληνικό χρέος και πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση «βρίσκονται στην τελική ευθεία».

Διαβλέπουν διαλλακτικότερη προσέγγιση
Το «Spiegel Online» παρατηρεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ασκούσε έντονη κριτική κατά της Γερμανίας ακόμα και πριν γίνει Πρόεδρος. Αναφέρεται μάλιστα σε μία έκθεσή του στην οποία, όπως λέει, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έθετε τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα «πάνω από τον μεγαλύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Ακόμα, το «Spiegel» βλέπει μέσω εκείνων των θέσεων του κ. Παυλόπουλου, ότι πίστευε πως η Άγκελα Μέρκελ «στερείται κατανόησης για την Ευρωπαϊκή Ιδέα, επειδή έχει ρίζες στην πρώην Ανατολική Γερμανία».

Το περιοδικό διαβλέπει τώρα μία «πιο διαλλακτική προσέγγιση» του Προέδρου προς τη Γερμανία, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι Μέρκελ και Σόιμπλε «επιθυμούν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ότι θα επισπεύσει το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ, και θα έχει, όπως λέει, συζητήσεις και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τα εγκλήματα των ναζί κατά της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΚΥΠΕ

Keywords
μαξιμου, financial times, εν λόγω, ντορα μπακογιαννη, der spiegel, ελλαδα, τσιπρας, λύση, αθηνα, δραγασάκης, νέα, ιουνίου, μμε, brussels, group, σοε, bloomberg, times, tweet, ηπα, deal, security, εκλογες, δραχμη, ηλεκτρονική, spiegel, online, χρεος, μερκελ, σόιμπλε, κυπε, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, δραγασάκης, ηλεκτρονική, γερμανια, δανεια, ηπα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, bloomberg, αρθρο, αισιοδοξια, αμφιβολιες, απηχηση, βραδυ, βρισκεται, γινει, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, εγκληματα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, ευθυνη, ευκλειδης, ιδεα, υπομονη, κυβερνηση, κογκρεσο, μισος, μορφη, μυαλο, ναζι, ναρκισσισμος, νικη, νικο, ντορα, ξενοδοχειο, παντα, πιο πολυ, προγραμματα, ριγα, ρολο, σαγια, συγκεκριμενα, συζητηση, σοε, σόιμπλε, σχεδιο, χερι, group, brussels, security, δικαιωμα, δικαιωματα, δωματιο, ελληνικα, ενωση, γερμανο, χωρα, ιουνίου, tweet, πηγες, πληροφοριες, ταξιδι
Τυχαία Θέματα