Χάνονται και οι ελπίδες…

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν πληγεί σημαντικά από τον σεισμό, λέει η UNICEF
Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 4.000 και αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70-90% των κτιρίων

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων στο Νεπάλ. Ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτιρίου στο Κατμαντού, αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Ήδη έχει ξεπεράσει τους 4.000 και αναμένεται να αυξηθεί

πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70-90% των κτιρίων. Υπηρεσία αρωγής εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τις 15.000.

Οι πληροφορίες από το επίκεντρο του σεισμού κάνουν λόγο για «ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή», αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Ξένης Βοήθειας σε περίπτωση Καταστροφών. Οργανώσεις όπως το Save the Children και αξιωματούχοι από το Νεπάλ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά.
Ο Λεξ Χάσενμπεργκ, επικεφαλής της Care International, δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ότι «οι πληροφορίες από τις γύρω περιοχές μόλις αρχίζουν να φτάνουν.

Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει -η κυβέρνηση έχει κηρύξει 30 από τις 75 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε ο φόβος μου -και εκείνος της διεθνούς κοινότητας- είναι ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ. Και ότι από τους 3.000 για τους οποίους μιλάμε τώρα, να ξεπεράσουμε τους 10.000 ή τους 15.000 (νεκρούς)».

Στέλνουν μηνύματα…
Πάντως, σε επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι με την απομακρυσμένη περιοχή Γκόρκα, ενημερώθηκαν ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόταν η κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νεκροί αναμένεται να είναι «εκατοντάδες και όχι χιλιάδες». Τούρκοι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια έναν άνδρα. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι επιζώντες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων σε 19 περιοχές του Κατμαντού. Ορισμένοι από τους επιζώντες στέλνουν μηνύματα στους διασώστες, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τους βγάλουν.

Καταφύγιο σε σωλήνες
Μεταξύ των νεκρών από τις χιονοστιβάδες στο Έβερεστ είναι και πέντε ξένοι πολίτες. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρενού Φοτεντάρ, μητέρα δύο παιδιών, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν (ένας εργαζόμενος στην Google, ένας γιατρός και ένας κινηματογραφιστής). Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και ένας Ιάπωνας. Ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά των δεκάδων εγκλωβισμένων στο Έβερεστ.
Τουλάχιστον 100.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτι μετά τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 80 ετών.

Όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί αναζητούν καταφύγιο σε ανοικτούς χώρους, καθώς η περιοχή συγκλονίζεται από μετασεισμούς. Ορισμένοι βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και σε σωλήνες, μεταδίδουν οι «Nepal Times», καθώς οι πολίτες του Νεπάλ ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μία δύσκολη νύκτα στον δρόμο. Το Νεπάλ χρειάζεται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ολοκληρωτική καταστροφή
Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μη έχοντας τρόπο να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους, πολλοί από τους πληγέντες περιμένουν απλώς με αγωνία. «Το ταξίδι προς το πατρικό μου σπίτι στην περιοχή Σιταπάιλα αποτελεί έναν χάρτη καταστροφής από τον σεισμό, με πολλά σπίτια -παλιά και νέα- να έχουν καταστραφεί», έγραψε ο δημοσιογράφος Σουνίρ Πάντεϊ. «Ένας ψηλός τοίχος που περιέκλειε ένα μοναστήρι κατέρρευσε και οι καλόγριες έπρεπε να τρέξουν σε ένα κοντινό χωράφι. Μία πλίνθινη αγροικία έπεσε σε μία μπλε μοτοσικλέτα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του αναβάτη της. Παντού, οι επιζώντες συγκεντρώνονται όπου μπορούν να βρουν ανοικτό χώρο - σε χωράφια, σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις σε κτίρια στο πλάι του δρόμου», γράφει.

Δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα
Η Καρολίνε Ζίμπαλντ, Γερμανίδα εθελόντρια σε αναπτυξιακά έργα και ο σύντροφός της, ο Αμερικανός παγετωνολόγος Τσαρλς Γκέρτλερ έκαναν ράφτινγκ στο Νεπάλ, όταν ο σεισμός χτύπησε τη χώρα και αρχικά πανικοβλήθηκαν: αν και ήταν σώοι και αβλαβείς, δεν ήξεραν πώς να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους καθησυχάσουν. Μετά από 30 προσπάθειες, ο 25χρονος Γκέρτλερ κατάφερε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του στη Μασαχουσέτη και εκείνη πέρασε το μήνυμά του στο Facebook. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, φίλοι και συγγενείς έμαθαν τα νέα.

«Είδα μηνύματα από τους φίλους που είχα στο νηπιαγωγείο και εξέφραζαν τη χαρά τους που είμαι ζωντανή», είπε η 22χρονη Καρολίνε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Από τους μετανάστες Νεπαλέζους οικιακούς βοηθούς στην Ινδία, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη στη Βραζιλία, άνθρωποι σε όλον τον κόσμο στράφηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Google, αναζητώντας τους αγνοούμενους φίλους και συγγενείς τους, και έστησαν ένα δίκτυο ενημέρωσης για τους επιζώντες.

Στην Ινδία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό Νεπαλέζων μεταναστών, πολλοί προσπαθούσαν μανιωδώς να τηλεφωνήσουν στην πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από τις φρικιαστικές εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση, με τα πτώματα των συμπατριωτών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα. «Δεν ξέρω τίποτα για τον γιο μου που βρίσκεται σ' ένα χωριό μαζί με τους γονείς μου, μακριά από το Κατμαντού.

Τηλεφωνώ συνέχεια αλλά δεν βγάζω γραμμή. Δεν τρώω, δεν μπορώ να κοιμηθώ, ούτε να δουλέψω», είπε η Ούσα Τάμανγκ, μια γυναίκα που εργάζεται ως νταντά στο Νέο Δελχί. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πολλοί αναζητούν συγγενείς και φίλους που επισκέπτονταν τα Ιμαλάια, καθώς η περίοδος αυτή είναι η υψηλή τουριστική σεζόν για το Νεπάλ. Εκτιμάται ότι στη χώρα βρίσκονταν περίπου 300.000 ξένοι τουρίστες και πολλές εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονταν στο Έβερεστ το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τους ψάχνουν μέσω facebook!
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που άνοιξαν μια διαδικτυακή πύλη για όσους αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην υπηρεσία εντοπισμού οικογενειών καταγράφονται ονόματα και πληροφορίες ανθρώπων που είναι σώοι, τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη, αλλά και άλλοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο αυτό και να αναζητήσει το όνομα του δικού του ανθρώπου. Όμως και αυτοί που έχουν σωθεί ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο μπορούν να καταγραφούν από μόνοι τους, αν το επιθυμούν, ώστε να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Το Facebook φρόντισε επίσης να δώσει στους χρήστες του το εργαλείο «Ελέγχου Ασφαλείας» για το Νεπάλ, και πολλά από τα μέλη του έσπευσαν να το επαινέσουν για την ενέργεια αυτή. «Είναι ένας απλός τρόπος για να ενημερωθούν οι συγγενείς και οι φίλοι ότι είστε καλά. Αν βρίσκεστε σε κάποιαν από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα λάβετε μια ειδοποίηση, που θα ρωτάει αν είστε καλά και αν θέλετε να αναζητήσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν αν οι αγαπημένοι τους είναι σώοι. Σε στιγμές σαν αυτή μετράει πραγματικά η δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδέεται στο δίκτυο», έγραψε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Μια άλλη εφαρμογή, το «People Finder» του Google, χρησιμοποιεί SMS ώστε ο καθένας να μπορεί να ψάχνει και να ενημερώνεται για τους αγνοουμένους.

Κίνδυνος επιδημιών
Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν «πληγεί σημαντικά» από τον σφοδρό σεισμό των 7,8 βαθμών, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Ταμείου Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNICEF). Με εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζους να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές, η UNICEF προειδοποιεί για τον κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών.

«Αυτό που γνωρίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που έχουν πληγεί σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτήν τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Κρίστοφερ Τάιντεϊ της UNICEF. «Κατακλυζόμαστε από αιτήματα για διάσωση και βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Ντίπαλ Πάντα, μέλος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες, των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Στη φτωχή αυτή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2,1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καταφθάνει η διεθνής βοήθεια
Ώρα με την ώρα αρχίζει να φθάνει, πάντως, βοήθεια στο Νεπάλ, καθώς η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές. Αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού. Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός. Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ, για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Εβδομήντα Αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ. Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού, φαρμακευτικού υλικού, σκηνών. Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Κι άλλος σεισμός
Στο μεταξύ, σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε αισθητός χθες στη βορειοανατολική Ινδία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ. Ο νέος σεισμός που είχε επίκεντρο, σύμφωνα με το USGS, το ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, ήταν λιγότερο ισχυρός από αυτόν των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ, του οποίου ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. «Τα πάντα κουνιόντουσαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους», δήλωσε ρεπόρτερ του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη Πάτνα, στη βόρεια Ινδία.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σεισμού
Ο ΦΟΝΙΚΟΣ σεισμός συνέβη σε μιαν από τις πλέον σεισμογόνες ζώνες του πλανήτη, εκεί όπου η τεκτονική πλάκα της Ινδίας συγκρούεται με την πλάκα της Ασίας και ανυψώνει τα Ιμαλάια. Οι σεισμολόγοι περίμεναν μια μεγάλη δόνηση, και ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το τελευταίο συμβάν δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια.

Πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, η υποήπειρος της Ινδίας, τότε ένα νησί στον ωκεανό, χτύπησε την ηπειρωτική Ασία. Ακόμα και σήμερα, η τεκτονική πλάκα της Ινδίας σπρώχνει την πλάκα της Ασίας, τη λεγόμενη ευρασιατική πλάκα, και γλιστρά κάτω της με ρυθμό γύρω στα 4-5 εκατοστά τον χρόνο. Η διαδικασία αυτή δημιούργησε τη μεγάλη οροσειρά των Ιμαλαΐων, η οποία συνεχίζει να ψηλώνει και να ψηλώνει. Όμως στο όριο των δύο τεκτονικών πλακών συσσωρεύονται τάσεις που απελευθερώνονται με σεισμούς, όταν τα ρήγματα ανοίξουν απότομα.

Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για συσσώρευση τάσεων στο Νεπάλ, αναφέρει την Κυριακή ο δικτυακός τόπος του Nature. Όμως η δόνηση της 25ης Απριλίου, έντασης 7,8 βαθμών, συνέβη πιο ανατολικά και ήταν λιγότερο ισχυρός απ' ό,τι περίμεναν ορισμένοι ειδικοί. Μιλώντας στο BBC, η ομάδα του Λορέν Μπολινγκέρ, γεωλόγου της γαλλικής ερευνητικής υπηρεσίας CEA, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει για σεισμό στο Κατμαντού μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σε συνέδριο της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Νεπάλ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο σεισμός του Σαββάτου ήταν αποτέλεσμα ενός φαινομένου ντόμινο, που συνεχίζεται τουλάχιστον από το 1255 μ.Χ. Τη χρονιά εκείνη εκδηλώθηκε ισχυρή δόνηση ανατολικά του Κατμαντού, η οποία φαίνεται ότι μετέφερε τάσεις προς τη δυτική πλευρά του ίδιου μεγάλου ρήγματος. Το σταδιακό άνοιγμα του ρήγματος σαν φερμουάρ θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε το Κατμαντού 89 χρόνια μετά, το 1344. Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός του 1255, σημειώνει ο Μπολινγκέρ, συνέβη και ο σεισμός των 8,1 βαθμών που σκότωσε πάνω από 10.000 ανθρώπους το 1934. Επομένως, ο σεισμός του Σαββάτου δεν αποκλείεται να ήταν η επανάληψη της ιστορίας των σεισμών του 1255 και του 1344.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες του Μπολινγκέρ, οι οποίες βασίστηκαν σε ραδιοχρονολόγηση του άνθρακα που βρέθηκε μέσα στο ρήγμα, δείχνουν ότι η περιοχή του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το Σάββατο δεν είχε μετακινηθεί από το 1344. Π Μπολινγκέρ και οι συνεργάτες του προειδοποιούν, μάλιστα, ότι το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου ίσως δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη τάση. Όπως είπε ο ίδιος, «οι πρώτοι υπολογισμοί υποδεικνύουν ότι ο σεισμός του Σαββάτου πιθανότατα δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να ανοίξει το ρήγμα μέχρι την επιφάνεια, και πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν ισχυρό σεισμό στα δυτικά και τα νότια αυτής της περιοχής τις επόμενες δεκαετίες».
Πηγές: ΑΠΕ, in.gr

Η χώρα βρισκόταν ήδη σε πολιτική και οικονομική αναταραχή
ΤΟ σπίτι της και το χωριό της κοντά στο επίκεντρο του σεισμού καταστράφηκαν, ο παππούς της σκοτώθηκε και κανείς από τον έξω κόσμο -ούτε στρατιώτης ούτε αστυνομικός ή κάποιο σωστικό συνεργείο- δεν ήρθε για να βοηθήσει. Η Μπίμα Λάμα, μια Νεπαλέζα που ζει στο Νέο Δελχί, δημιούργησε αυτή την εικόνα με βάση σκόρπιες τηλεφωνικές συνομιλίες με κατοίκους του χωριού της που έχουν μείνει άστεγοι. Τέτοιες ιστορίες θα ακουστούν πολλές τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που πλήγηκαν από τον φονικό σεισμό.

Η χώρα αυτή των 27 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο σεισμός. Και η φυσική αυτή καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που έχουν προκαλέσει δεκαετίες πολέμου και πολιτικής παράλυσης. Μια μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μπορέσει από τότε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης. Ακόμη κι οι Κινέζοι έστειλαν βοήθεια για τις πρόσφατες εκλογές του Νεπάλ, παρόλο που στερούνται σχετικής πείρας…

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα δεν βρισκόταν στη χώρα την ώρα της καταστροφής, αλλά είχε πάει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, δείχνει πόσο αποδυναμωμένο είναι αυτό το κράτος. Πολλοί Νεπαλέζοι διηγούνται τις τελευταίες ημέρες ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις. Ο Ασουτράζ Σουμπέντι, ένας επιχειρηματίας που τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν είναι θύμα μόνο του Εγκελάδου. «Ο αδελφός μου κι εγώ εργαζόμαστε στην οικοδομική βιομηχανία και ξέρουμε ότι τα κτίρια χτίζονται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας», τονίζει. Η χώρα έχει μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, αλλά σε πόλεις όπως η Κατμαντού δεν υπάρχει ηλεκτρικό για 14 ώρες την ημέρα. Η φτώχια είναι εκτεταμένη, η μόλυνση του περιβάλλοντος ασφυκτική και οι στατιστικές της υγείας τρομακτικές.

Η μετανάστευση είναι πρωτοφανής: Το 2014, κάπου 1.500 Νεπαλέζοι έφευγαν κάθε μέρα για το εξωτερικό σε αναζήτηση προσωρινής απασχόλησης. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1996 ήταν έξι. Καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα, κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι χωριά όπως αυτό της Μπίμα Λάμα να κατοικούνται μόνο από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Άντρες βλέπει κανείς μόνο στις φωτογραφίες. «Ελπίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή θα επιβάλει επιτέλους μια πολιτική συναίνεση στην πολιτική ελίτ της χώρας», λέει ο Σιάμ Σαράν, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Νεπάλ.
Πηγή: New York Times

Keywords
new york times, new york, Νεπάλ, guardian, google, times, μπλε, σεισμος, facebook, νέα, ιμαλάια, σταυροι, people, sms, unicef, usgs, nature, bbc, cea, απε, συνταγμα, εκλογες, ηλεκτρικος, york, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σεισμος ιαπωνια , αλλαγη ωρας, www.facebook.com, www.google.gr, μεταναστευση στην αυστραλια, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, νεκρος συνταγμα, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, βγαινουν, αυστραλια, βραζιλια, γιατροι του κοσμου, γυναικα, εικονες, θανατος, ινδια, ιχνος, κινα, λονδινο, μητερα, νησι, ονοματα, περιοδος, πυλη, τα νεα, τηλεοραση, φυσικη, φωτογραφιες, ωρα, bbc, unicef, usgs, αγωνια, αεροδρομιο, απε, ασια, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, γονεις, δυνατοτητα, δειχνει, δωσει, δικτυο, δυναμικο, δυτικη, δονηση, εβερεστ, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενεργεια, εργα, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ετων, εφημεριδα, ζωνες, ειδοποιηση, ιμαλάια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, καναδας, κυβερνηση, κτιρια, λογο, μακρια, μηνυματα, μπλε, ρεπορτερ, νερο, νηπιαγωγειο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, ονομα, ουασιγκτον, παιδια, πλακα, σαββατο, σεζον, συνεχεια, σκηνες, σκυλια, σπιτι, σπιτια, σωληνες, ταση, τοιχος, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, υψηλη, φαρμακα, φερμουαρ, φοβος, χαρα, ψηλος, ωρες, αντρες, cea, εφαρμογη, ειδη, ενωση, φιλοι, ηγετες, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μεινει, nature, νεκροι, new york, πληροφοριες, ρηγμα, sms, ταξιδι, υγειας, york
Τυχαία Θέματα