Αποκαλύπτεται ο εφιάλτης στο Νεπάλ

Αντιμέτωπο με τη φρίκη και την απελπισία για μια ακόμα ημέρα το Νεπάλ. Ελάχιστες είναι πλέον οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Οι νεκροί έχουν φτάσει τις 4.310 και αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο, φτάνοντας ίσως και τις 15.000. Οι τραυματίες πλησιάζουν τις 8.000. Συνολικά, 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και 1 εκ. 400.000 χρειάζονται άμεσα τροφή και φάρμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Δύσκολη η πρόσβαση στη χώρα των διεθνών

συνεργείων διάσωσης και αρωγής.

Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, νέο συγκλονιστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας με τα σωστικά συνεργεία να ανασύρουν έναν άνθρωπο που κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή κάτω από μπάζα κτιρίου που ισοπεδώθηκε, για δύο ολόκληρες ημέρες μετά το φονικό σεισμό 7,9 Ρίχτερ, στο Νεπάλ. Οι διασώστες συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στο κατεστραμμένο Κατμαντού και η λίστα των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει. Σκάβουν ακόμη και με γυμνά χέρια, μέχρι να βρουν επιζώντες.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

"Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ" , είπε.

Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4349 νεκρούς.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του νεπαλέζου πρωθυπουργού, ο αριθμός των νεκρών του σεισμού στο Νεπάλ θα υπερβεί τον απολογισμό του σεισμού του 1934, με 8.500 νεκρούς.

Ο Σουσίλ Κοϊράλα βρισκόταν στο εξωτερικό όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα του το Σάββατο και επέστρεψε την Κυριακή. Εχει δώσει εντολές για τη βελτίωση του συντονισμού των επιχειρήσεων αρωγής και θα απευθύνει διάγγελμα εντός της ημέρας.

Απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στο ύπαιθρο διότι τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή θεωρείται ότι δεν θα αντέξουν τις μετασεισμικές δονήσεις.

"Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από σκηνές, πολλά φάρμακα. Οι άνθρωποι κοιμούνται στα χωράφια κάτω από τη βροχή. Περισσότεροι από 7.000 έχουν τραυματισθεί. Η περίθαλψη και αποκατάστασή τους θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση", είπε.

Περίπου 4.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να εξετάσουν 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δορυφορικές εικόνες που συνελέγησαν πάνω από το Νεπάλ ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία αμερικανική εταιρεία παροχής δορυφορικών εικόνων στον κόσμο DigitalGlobe.


Ο εκπρόσωπός της, Τέρνερ Μπρίντον, δήλωσε ότι η εταιρεία κατέγραψε καθαρές εικόνες της περιοχής τη Δευτέρα μέσω του δορυφόρου της WorldView-3, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους εθελοντές για να καταγράψει τα κατεστραμμένα κτίρια, τους δρόμους και άλλες περιοχές ώστε να βοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Λόγκμοντ του Κολοράντο, ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στη διάθεση των σωστικών συνεργείων και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νεπάλ μετά τον σεισμό των 7,9 βαθμών, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές.

Επίσης η εταιρεία διαθέτει συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει στα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά τον σεισμό.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, διαθέτει δεδομένα από την 1η Απριλίου 2015 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον συντονισμό των αποστολών επί του εδάφους.

Όπως διευκρίνισε ο Μπρίντον, οι εθελοντές έχουν "μαρκάρει" 21.975 περιοχές για χρήση των σωστικών συνεργείων, περιλαμβανομένων 3.128 κατεστραμμένων κτιρίων και 1.129 κατεστραμμένων δρόμων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι ενεργοποίησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα της, την Tomnod, την οποία χρησιμοποίησαν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι για να εξετάσουν δορυφορικές φωτογραφίες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines τον περασμένο χρόνο.

Σε έναν κόσμο που θέλει να ελέγχει τα πάντα, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει απαντήσεις για οποιονδήποτε κίνδυνο ελλοχεύει, μια σεισμική δόνηση προκαλεί έναν τρόμο που η εμπειρία δεν μπορεί να μειώσει. «Είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει με τους σεισμούς», γράφει ο Χαρούκι Μουρακάμι στο βιβλίο του «Μετά τον σεισμό», που αναφέρεται στον σεισμό στη γενέτειρά του, το Κόμπε, το 1995. «Είμαστε πεισμένοι, στο μυαλό μας, ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας είναι σκληρό και σταθερό. Οταν μάλιστα θέλουμε να μιλήσουμε για έναν άνθρωπο που διακρίνεται από σταθερότητα, λέμε ότι είναι προσγειωμένος. Και μια ωραία μέρα, ξαφνικά, διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά είναι λάθος: το έδαφος, οι πέτρες, που θα έπρεπε να είναι σταθερές, αρχίζουν να κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις σαν να ήταν ρευστά».


Ολοι θυμόμαστε τις εικόνες από το ερειπωμένο Κόμπε και το ακόμη πιο ερειπωμένο Πορτ-ο-Πρενς, γράφει η Αλεξάντρα Σβάρτζμπροντ στη Liberation. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο ξαναστάθηκε στα πόδια του, ενώ το δεύτερο όχι. Η Ιαπωνία κινητοποίησε όλους τους πόρους της για να ανοικοδομηθεί, ενώ η Αϊτή εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Στο Νεπάλ, το πιθανότερο είναι ότι οι τουριστικές περιοχές όπως το Κατμαντού θα συνέλθουν γρήγορα, έστω κι αν έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές στην πολιτισμική κληρονομιά. Οι απομονωμένες πόλεις και χωριά, πάλι, θα δυσκολευτούν πολύ να ξεπεράσουν το σοκ και το χάος. Οπως συμβαίνει συχνά, το μέγεθος και η ταχύτητα της διεθνούς βοήθειας εντυπωσιάζουν και καθησυχάζουν. Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη διάρκειά τους.

Το Νεπάλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού. Στις 12 Απριλίου, η οργάνωση Geohazards International που ειδικεύεται στους κινδύνους από τους σεισμούς επισήμανε την έλλειψη προετοιμασίας του Νεπάλ για μια μεγάλη καταστροφή. «Με μια αύξηση των κατοίκων του κατά 6,5% τον χρόνο και μια πυκνότητα της πρωτεύουσας μεταξύ των μεγαλυτέρων στον κόσμο, τα 1,5 εκατομμύρια των κατοίκων του Κατμαντού αντιμετωπίζουν έναν σημαντικό και αυξανόμενο κίνδυνο σεισμού», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης. «Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους, ζημιές και οικονομικά προβλήματα από τους προηγούμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα