Στα χέρια της Βουλής το μέλλον των άγριων πουλιών της Κύπρου

Το μέλλον των άγριων πουλιών της Κύπρου και η αποφυγή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται πλέον στα χέρια της Ολομέλειας της Βουλής, που συνεδριάζει την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2017, αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, πάει προς ψήφιση η πρόταση νόμου ‘Ο περί Προστασίας

και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016’.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Ολομέλεια της Βουλής όπως καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροποποίηση, που ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Ο συγκεκριμένος τροποποιητικός Νόμος, προστίθεται, εισάγει σειρά χαλαρώσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να επιτυγχάνει την επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του βασικού Νόμου Προστασίας και Διαχείρισης των Πουλιών (152(Ι)/2003).

Ως αποτέλεσμα αυτών των χαλαρώσεων, σημειώνεται, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στην αειφόρο διαχείριση των θηραμάτων, τη διατήρηση των αγρίων πουλιών και την καλύτερη πάταξη της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, τη στιγμή που υπάρχει έξαρση της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης στο νησί μας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση από την Ε.Ε. για το ζήτημα.

Μια από τις ανησυχητικές τροποποιήσεις που προτείνονται, συνεχίζει το δελτίο Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι η εξώδικη ρύθμιση όλων των αδικημάτων, που αντί προσαγωγής των παρανομούντων στο δικαστήριο και έκδοσης δικαστικής ποινής -όπως ισχύει σήμερα- οι διωκτικές αρχές θα εκδίδουν εξώδικα στο πεδίο για κάθε παρανομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκδίδονται τα εξώδικα, προστίθεται, εγείρεται η ανησυχία αν οι θηροφύλακες θα τολμούν να βάλουν στο πεδίο εξώδικα της τάξης των 2000 και πλέον ευρώ.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, αν η τροποποίηση υπερψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή από την Ολομέλεια, θα καταστεί πρακτικά αδύνατον να ελέγχεται αποτελεσματικά η παράνομη προσφορά θηρευμένων άγριων πουλιών στα εστιατόρια.

“Συγκεκριμένα, η πρόταση εισηγείται την κατανάλωση θηράματος από τους κυνηγούς το οποίο έχουν προ-μαγειρέψει και φέρει στο εστιατόριο για ιδίαν κατανάλωση. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και πιστεύουμε ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα παράνομης προσφοράς και εμπορίας αμπελοπουλιών και άλλων θηρεύσιμων ειδών”, καταλήγει μεταξύ άλλων, το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα