Στα 150 καλύτερα διεθνώς το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συγκαταλέγεται, για πρώτη φορά, φέτος, στα 150 καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς, καταλαμβάνοντας την 55η θέση, παρά τα μόλις 25 χρόνια λειτουργίας του.

Τη λίστα κατάταξης των καλύτερων «νέων» πανεπιστημίων στον κόσμο -δηλαδή πανεπιστημίων που λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια (2016 Times Higher Education 150 Under

50 rankings)- δημοσιοποίησαν σήμερα Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016 και για 5η συνεχόμενη χρονιά, οι Times Higher Education. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην 55η θέση ανάμεσα στα «πιο φιλόδοξα νέα Πανεπιστήμια», τα οποία αμφισβητούν την κυριαρχία των παραδοσιακών Πανεπιστημίων.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται ανάμεσα στα 150 καλύτερα Πανεπιστήμια που λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια, αποδεικνύει την αφοσίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατάκτηση και διατήρηση της υψηλής ποιότητας και αριστείας. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι, μεταξύ άλλων, καινοτόμο, δραστήριο και δυναμικό. Η κατάταξη αυτή οφείλεται στο ακαδημαϊκό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό και στους φοιτητές μας. Θα ήθελα να συγχαρώ την πανεπιστημιακή κοινότητα, για την εντυπωσιακή επίδοσή της!». Ο Πρύτανης τόνισε ότι, στόχος του Ιδρύματος είναι να συγκαταλέγεται, σε μια δεκαετία, στα 20 καλύτερα «νέα» Πανεπιστήμια του κόσμου.

Πρώτο στην εν λόγω κατάταξη τοποθετείται το École Polytechnique Federale de Lausanne (ιδρυθέν το 1969), ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης όπως είναι π.χ το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (ιδρυθέν το 1981) και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (ιδρυθέν το 1976). Το μοναδικό ελληνικό Πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στην κατάταξη, στην 66η θέση, είναι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (ιδρυθέν το 1973). Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ιδρυθεί το 1989 και μετρά μόλις 25 χρόνια λειτουργίας η κατάταξή του στην 55η θέση αποτελεί επίτευγμα.

Η κατάταξη «The 150 Under 50 rankings», χρησιμοποιεί τους ίδιους 13 δείκτες «απόδοσης» που χρησιμοποιούνται στην κατάταξη των Times Higher Education «THE World University Rankings», οι οποίοι καλύπτουν όλο το εύρος της αποστολής ενός Πανεπιστημίου (τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνοποίηση). Δίνεται, όμως, μικρότερη έμφαση σε «υποκειμενικούς» δείκτες ακαδημαϊκής αναγνώρισης που συνδέονται στενά με την «αίγλη» και την οικονομική δυνατότητα μέσω δωρεών και κληρονομιών, δείκτες που ευνοούν τα «παραδοσιακά» Πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις.

Η κατάταξη των THE World University Rankings «150 Under 50 rankings» αναδεικνύει περιπτώσεις πανεπιστημίων που θεωρούνται ως «εθνικός θησαυρός» σε 39 χώρες. Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην 55η θέση αποτελεί μια πολύ σημαντική αναγνώριση του έργου του Ιδρύματος.

Η φήμη και η «αίγλη» διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις κατατάξεις των Πανεπιστημίων διεθνώς. Ο Phil Batty, εκδότης του «Times Higher Education αναφέρει σχετικά: «Η μεγάλη πλειοψηφία των καλύτερων ερευνητικών Πανεπιστημίων έχουν ένα κοινό γνώρισμα…είναι παλιά… Συχνά, απολαμβάνουν πολλούς αιώνες λειτουργίας και εμπειρίας και, Πανεπιστήμια, όπως αυτά της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ, και του Τόκυο, ηγούνται σε «ακαδημαϊκή» φήμη καθώς μέσα στα τόσα χρόνια λειτουργίας τους, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μεγάλη οικονομική δύναμη από κληρονομιές, δωρεές κ.ά., αλλά και να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρές και επιτυχημένες σχέσεις με τους αποφοίτους τους που έγιναν και οι πρεσβευτές τους».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Times Higher Education

Keywords
Τυχαία Θέματα