Θεραπεία αντί φυλακής για ουσιοεξαρτημένα άτομα

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζει την πρόσφατη ψήφιση του «Περί θεραπείας Κατηγορουμένων και Καταδικασθέντων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων» νόμου, ο οποίος προβλέπει την, μετά από αξιολόγηση, παραπομπή των εξαρτημένων ατόμων που κατηγορούνται/ καταδικάζονται στη θεραπεία, ως εναλλακτική επιλογή αντί της φυλάκισης.

Σε ανακοίνωση το ΑΣΚ αναφέρει ότι η πολιτική αυτή, που εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσει το πρόβλημα των ουσιών εξάρτησης

από τη σφαίρα της εγκληματικότητας στη θεώρησή του ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Το θεμέλιο των εναλλακτικών μέτρων και παρεμβάσεων αντί της φυλάκισης, είναι η πεποίθηση πως η θεραπεία, η επανένταξη και γενικά η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του εξαρτημένου από ουσίες ατόμου, αποτελεί παράγοντα πρόληψης μιας μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς, σπάζοντας ταυτόχρονα τον φαύλο κύκλο χρήση-εγκληματικότητα-φυλάκιση-αποφυλάκιση-χρήση.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πολιτική αυτή, πέραν από την ευκαιρία που δίνει στο άτομο για θεραπευτική διαχείριση της εξάρτησής του, επιτρέπει στην Πολιτεία μια καλύτερη διαχείριση των πόρων της, αφού ο εγκλεισμός των ατόμων στη φυλακή, έχει αποδειχθεί διεθνώς πολύ πιο δαπανηρός από την παροχή θεραπευτικών μέτρων.

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Βουλή καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην οριστικοποίηση του νομοσχεδίου. Επισημάνει τη σημασία στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των μερών που εμπλέκονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, έτσι ώστε τυχόν κενά που θα παρουσιασθούν, να αντιμετωπισθούν με θετικό πνεύμα, προς όφελος των εξαρτημένων ατόμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα