Εφαρμόζεται νομοθεσία για την διακίνηση με ποδήλατο

Έτοιμο προς ψήφιση από τη Βουλή είναι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διακίνηση με ποδήλατο και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα σε οδηγούς και ποδηλάτες που παρανομούν. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η οδήγηση ποδηλάτου στα πεζοδρόμια επιτρέπεται.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών

Αντώνης Αντωνίου η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη διακίνηση με ποδήλατο το οποίο και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 14 Απριλίου για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη χρήση ποδηλάτου σε ποδηλατοδρόμους, ποδηλατολωρίδες όπου υπάρχει αποκλειστική χρήση του ποδηλάτου και ποδηλατοδιαδρόμους όπου υπάρχει κοινή χρήση ποδηλάτου και μηχανοκίνητων οχημάτων. Άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου αφορούν την απαγόρευση της χρήσης ποδηλάτου σε αυτοκινητόδρομους ή δρόμους ταχείας κίνησης οχημάτων, απαγόρευση χρήσης ποδηλάτου σε πεζόδρομο εκτός και αν υπάρχει ειδική σήμανση και απαγόρευση της χρήσης ποδηλάτου υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι προδιαγραφές για τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο σε ό,τι αφορά το σύστημα φρένων, τα φανάρια, το καμπανάκι και τα ελαστικά,

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται επίσης τα αδικήματα και οι ποινές τόσο για οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων για επικίνδυνη οδήγηση έναντι των ποδηλατών με κάποιες από αυτές να ανέρχονται ακόμη και στα €1000 πρόστιμο, αλλά και οι ποινές για τους ποδηλάτες σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με το νόμο οι οποίες για κάποια αδικήματα ανέρχονται μέχρι και τα €1500 πρόστιμο ή και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες. Θα υπάρχουν επίσης εξώδικα πρόστιμα από €25 μέχρι €85.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου οι κοινοβουλευτικές ομάδες τοποθετήθηκαν θετικά και ως εκ τούτου αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ομόφωνα.Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, εφόσον ψηφιστεί, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα