Σόιμπλε: Δεν είμαι θυμωμένος με τους Έλληνες

Συνέντευξη με την οποία «αποχαιρετά» το Eurogroup παραχώρησε στην εφημερίδα "Financial Times" ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο 75χρονος πολιτικός αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια από το πόστο λέγοντας ότι ναι μεν «δαιμονοποιήθηκε» στην Ελλάδα, όπως το θέτει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, «αλλά μόνο από μερικούς ανθρώπους». Όπως προσθέτει ο κ. Σόιμπλε

με νόημα, «αυτά που σκέφτονται οι Έλληνες για τους ηγέτες τους… πρέπει να τους ρωτήσετε… δε χρειάζεται να πω κάτι για αυτό».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει επίσης στην ερώτηση για τη «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα: «Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι κατανοώ πως δεν έχεις την πολιτική δύναμη να εφαρμόσεις γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεσαι για το συμφέρον σου. Υπάρχει κάποιος τρόπος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορούσε κάπως να αναλάβει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Ο ομόλογός μου είπε ότι αυτή δεν είναι ρεαλιστική ιδέα, η Ελλάδα δε θα το έκανε ποτέ αυτό. Έχει την περηφάνεια της, όπως κάθε άλλη χώρα.

Μετά ηγήθηκα της συζήτησης για το κατά πόσο θα ήταν ίσως καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει ένα διάλειμμα λίγων ετών (από την ευρωζώνη), αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε ούτε αυτό. «Και έτσι δεν απέμενε τίποτα άλλο να κάνουμε από το να ακολουθήσουμε το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας», αναφέρει.

Όπως συνεχίζει, «μετά λένε στον κόσμο ότι πρέπει να το κάνουμε, ειδάλλως δε θα πάρουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες και μετά λένε ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι έτσι… Μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δεν είμαι θυμωμένος με τους Έλληνες για αυτό».

Σχολιάζει, ωστόσο, ότι συγκινήθηκε από ένα πορτογαλικό πρωτοσέλιδο που τον καλούσε να παραμείνει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Στην παρατήρηση ότι οι Έλληνες δεν το έχουν πει αυτό, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Ο Τσακαλώτος είναι ένας έξυπνος Υπουργός Οικονομικών. Είπε με έναν πολύ φιλικό τρόπο ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε καλές και λιγότερο καλές πλευρές για την Ελλάδα».

Στην ερώτηση για το κατά πόσο το 2015 ήταν υπέρ του προσωρινού Grexit, απαντά: «(Το 2015) ήταν η πλειοψηφία του Eurogroup (που υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη), όχι εγώ προσωπικά. Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν το δημοσιοποίησε, όχι εγώ. Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Eurogroup συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Είπαμε, όμως, όλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει αυτό το βήμα. Αλλά οι κεφαλές των κυβερνήσεων είχαν διαφορετική άποψη και είχαν επίσης καλούς λόγους».

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει δικαιωμένος για τα πακέτα αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, απορρίπτοντας τον όρο «λιτότητα». Όπως σημειώνει, «στόχος ήταν προβλέψιμες και αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές που οικοδομούν εμπιστοσύνη και παράγουν ανάπτυξη».

Προειδοποιεί δε για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, επισημαίνοντας μία «νέα φούσκα» που ενθαρρύνεται από την υψηλή ρευστότητα που έχουν επιλέξει να ρίξουν στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με το υψηλό συσσωρευμένο παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Για την ευρωζώνη επισημαίνει τον κίνδυνο για τις τράπεζες από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφερόμενος στο Brexit σχολιάζει πόσο «ανόητο» είναι να ακούει κανείς «δημαγωγούς που λένε ότι πληρώνουμε πολλά για την Ευρώπη». Προσθέτει ότι οι Βρετανοί πρόσφεραν με την ψήφο τους μεγάλη συμβολή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Επαινεί, τέλος, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις «σθεναρές πρωτοβουλίες» του για την αναδιάρθρωση της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα