Στυλιανίδης: Επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβία

Μαλάς: «Τη χορήγηση συμπληρωματικής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Σερβία προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, που βρίσκεται στην περιοχή με σκοπό να αξιολογήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα νέα έργα θα χρηματοδοτήσουν τη διανομή τροφίμων στα κέντρα υποδοχής, την

προστασία των πλέον ευάλωτων τμημάτων αυτών των πληττόμενων πληθυσμών, ειδικότερα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Από το 2015, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας έκτακτης ανάγκης προς τη Σερβία.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Κομισιόν, την οποία διαχειρίζεται ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανέρχεται πλέον σε €25 εκατ. και διατέθηκε για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης όπως τρόφιμα, νερό, είδη υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, παροχή υγειονομικής φροντίδας και προστασίας στα σημεία διέλευσης και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών και των χώρων αναμονής. Συνολικά, από το 2015 η Σερβία έχει λάβει από την ΕΕ πάνω από €80 εκατ. συνολική χρηματοδότηση που σχετίζεται με το μεταναστευτικό.

«Η Σερβία είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εταιρική μας σχέση επέτρεψε την αποτελεσματική ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση», ανέφερε ο Επίτροπος.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, «είναι κορυφαίος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Σερβία από το 2015», διευκρινίζοντας ότι «βοηθήσαμε στη βελτίωση των συνθηκών σε πολλά κέντρα υποδοχής, συμβάλαμε στη διανομή τροφίμων σε καταυλισμούς, στην παροχή έκτακτης εκπαίδευσης στα παιδιά, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών υγείας».

«Τα συμπληρωματικά έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα καλύψουν ανάγκες των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ειδικότερα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα