Σκληρή γλώσσα Χάσικου κατά Γενικού Ελεγκτή

Νέα αντιπαράθεση ξεσπά ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή με αφορμή δημοσίευμα της «Σημερινής» γι’ ασυμφωνία των δύο σε σχέση με προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν πρότασης του Σωκράτη Χάσικου για επέκταση της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου του αναδόχου των ΧΥΤΥ

Κόσης για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που αποκαλύπτει το περιεχόμενο δύο επιστολών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Σωκράτη Χάσικο, ο Υπουργός Εσωτερικών αγνοώντας συστάσεις του Γ. Ελεγκτή και νομική γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα, προχωρεί, κατά παράβαση νομοθεσιών, στην επέκταση της σύμβασης με τον Ανάδοχο των ΧΥΤΥ Κόσης.

Ο Σωκράτης Χάσικος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι καθ' όλα νόμιμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της και καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να περιοριστεί στο ρόλο του.

«Στο τέλος της ημέρας, ποιος κυβερνά; Ο εκλεγμένος Πρόεδρος και το διορισμένο από αυτόν Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Γενικός Ελεγκτής; Δηλαδή, εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε;», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Γενικός Ελεγκτής οδηγεί στην παράλυση του κράτους και ανέφερε ότι επικρατεί φοβία ανάμεσα στους δημόσιους υπάλληλους, γιατί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει καλλιεργήσει μια νοοτροπία τρόμου.

«Φοβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αποφάσεις γιατί επικρέμαται συνεχώς ο μπαμπούλας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θέλει να συμπεριφέρεται και σαν εκτελεστική εξουσία, και σαν Νομική Υπηρεσία, και την ίδια στιγμή και σαν Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Ο καθένας να περιοριστεί στο ρόλο του, στο ρόλο που το ίδιο το Σύνταγμα του καθορίζει», είπε ο ΥΠΕΣ.

Ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι σκοπός του δεν είναι να υποβαθμίσει το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Ναι στον έλεγχο, όχι στην υπερβολή, όχι στην ανθρωποφαγία», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Απάντηση με νόημα από τον Γενικό Ελεγκτή στα όσα τού καταλογίζει ο Σωκράτης Χάσικος.

«Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα άλλα αναφέρει ο Υπουργός περί ανθρωποφαγίας ή τρομοκρατίας, αφού είναι αόριστα και ατεκμηρίωτα. Επειδή, προφανώς, ο Υπουργός έχει κατά νουν υποθέσεις του δικού του Υπουργείου, όπως είναι τα αποχετευτικά συστήματα των διαφόρων επαρχιών, οι τουρκοκυπριακές περιουσίες και οι πολεοδομικές ζώνες, αναμένουμε να μάς εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Καταλήγοντας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι υποχρέωση πάντων είναι ο σεβασμός προς τη νομιμότητα και παρατηρεί ότι η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος σε καμία περίπτωση δικαιολογεί απόκλιση από τη νομιμότητα, πόσω μάλλον, όταν αυτό το υποτιθέμενο δημόσιο συμφέρον είναι τόσο αβέβαιο, ειδικά συγκρινόμενο με το όφελος του ιδιώτη εργολάβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα