Σε συζήτηση για συμμετοχή ΕΕ στην Υπ. Διάσκεψη ΠΟΕ ο ΓΔ Υπ. Εμπορίου

Την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών στο διεθνές εμπόριο τόνισε η Κύπρος στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, την Κύπρο

εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ενόψει της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι στις 26 - 29 Φεβρουαρίου 2024, ο κ. Παναγίδης τόνισε την σημασία επίτευξης απτών αποτελεσμάτων και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ένα λειτουργικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απαγόρευση επιβλαβών επιδοτήσεων στην αλιεία όπως και την προώθηση των πρωτοβουλιών κοινής δήλωσης με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για την προετοιμασία της υπογραφής της ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας με την Χιλή, τα κράτη μέλη που πήραν τον λόγο, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, τόνισαν την γεωπολιτική και οικονομική σημασία της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, ο κ. Παναγίδης εξήρε τις προσπάθειες της Κομισιόν για επίτευξη συμφωνίας για την Βιώσιμη Παγκόσμια Ρύθμιση για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, και για την Συμφωνία για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που αποτελεί δράση εξέχουσας σημασίας για τον μετριασμό του αντίκτυπου της Πράξης των ΗΠΑ για την μείωση του πληθωρισμού.

Περαιτέρω, και ενόψει των εκλογών του 2024, ο κ. Παναγίδης τόνισε την σημασία συνέχισης της θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ μέσω του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί το κυριότερο φόρουμ συνεργασίας και προώθησης της διευκόλυνσης του διατλαντικού εμπορίου.

Τέλος, κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, οι 27 ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για με την τρέχουσα κατάσταση των διμερών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εμπορικές σχέσεις με την Mercosur και την Αυστραλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα