Ερωτηματικά για τη δράση γραφείων τουρκικών κομμάτων στα κατεχόμενα

Τουλάχιστον επτά πολιτικά κόμματα, τα κύρια κόμματα της Τουρκίας, έχουν ανοίξει αντιπροσωπείες στα κατεχόμενα, γράφει σήμερα η Γενί Ντουζέν, σημειώνοντας ότι το «υπουργείο εσωτερικών» δεν μπορεί να ελέγξει την δράση τους, καθώς δεν υπάρχουν «κανονισμοί» ούτε ρυθμίσεις για το άνοιγμα τέτοιων γραφείων, ούτε και αρχείο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε σχετική επιστολή του «υπουργείου εσωτερικών» προς απάντηση στην εφημερίδα. Τα γραφεία αυτά, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο «νόμο για τα πολιτικά κόμματα»

και δεν υπόκεινται σε εποπτεία, διεξάγουν προπαγάνδα, ιδρύουν «περιφερειακές οργανώσεις», εγγράφουν «μέλη», οργανώνονται και ενεργούν σχεδόν σαν «πολιτικά κόμματα».

Η Γενί Ντουζέν γράφει επίσης ότι διερεύνησε τις «μεθόδους εγγραφής» αυτών των γραφείων και ανέλυσε τον κατάλογο των «συλλόγων και σωματείων» του «υπουργείου εσωτερικών» χωρίς να μπορέσει να βρει κανένα σύλλογο ή σωματείο, που να είναι εγγεγραμμένο στο όνομα πολιτικών κομμάτων με έδρα την Τουρκία.

Ωστόσο, όταν η έρευνα διευρύνθηκε, παρατηρήθηκε ότι η εγγραφή ορισμένων από αυτές τις ενώσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «διαφημιστική πινακίδα», ενώ ορισμένες από αυτές συνδέονταν με εθνικιστικές ενώσεις που ιδρύθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ή με «φιλανθρωπικά σωματεία» που έφεραν το όνομα μιας πόλης στην Τουρκία.

Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις ορίζονται ως «ενώσεις και ανώτατες οργανώσεις ξένης υπηκοότητας» και σύμφωνα με το «νόμο», «οι άδειες για την ίδρυση γραφείων εκπροσώπησης χορηγούνται από το υπουργείο εσωτερικών σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του υπουργείου εξωτερικών».

Ωστόσο, απαντώντας το «υπουργείο» δήλωσε ότι «δεν έχουν κανένα αρχείο» και δεν μοιράστηκε καμία πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς του με τις ενώσεις, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα