Μεγάλη έκταση γης στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι πωλήθηκε σε τουρκική εταιρεία

Δόθηκε «άδεια» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σε ξένη εταιρεία για αγορά γης 50 εκταρίων στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι, κατήγγειλε η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φαζιλέτ Οζντενεφέ στην «βουλή» κατά την έγκριση του  προϋπολογισμού του «υπουργείου εσωτερικών».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε σχετικά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο αναφέρεται ότι η κ. Οζντενεφέ χαρακτήρισε σκάνδαλο την ενέργεια, από την στιγμή που είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με τις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς

και είπε ότι το «υπουργείο» θα έπρεπε να επιδείξει μια πιο συνειδητή στάση.

Απαντώντας, ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν παράνομη και είπε ότι πρόκειται για τουρκική εταιρεία με την ονομασία Dağ Holding, η οποία προσφέρει υπηρεσίες στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της βιομηχανίας και της πράσινης ενέργειας. Σε αυτές τις περιοχές της Μεσαορίας, πρόσθεσε, προγραμματίζονται επενδύσεις και δεν έχει σχέση με μοντέλα κατασκευής και πώλησης (build-and-sell).

Συνολική γη που πουλήθηκε

Σύμφωνα με «επίσημα» στοιχεία του «πρωθυπουργικού γραφείου», που επικαλείται η Σταρ Κίπρις σήμερα, ανήλθαν στις 32.400 οι κατοικίες που πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς μέχρι το 2023 μέσω κτηματομεσιτών στα κατεχόμενα. «Αν υπολογίσουμε πέντε κατοικίες με ένα στρέμμα για να βρούμε την πώληση γης, αντιστοιχεί σε 6.480 στρέμματα η συνολική πώληση γης. Αφού το σύνολο της γης στην τδβκ είναι 2 εκατομμύρια 400 χιλιάδες στρέμματα, το ποσοστό της γης που πουλήθηκε σε αλλοδαπούς ισούται με 0,77%. Δηλαδή δεν είναι καν 1%. Λέγεται ότι σήμερα αυτός ο αριθμός στην Τουρκία ανήλθε στο 25-30% στην περιοχή της Αττάλειας».

Όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, το πρόβλημα αρχίζει στο εξής σημείο. «Αποτελεί τη μαύρη τρύπα του συστήματος η αγορά εκατοντάδων σπιτιών και γης μέσω εταιρειών που ίδρυσαν αλλοδαποί υπήκοοι που έγιναν πολίτες με ύποπτο τρόπο. Παράλληλα με αυτό, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο και τα ακίνητα που αγοράζονται μέσω δικηγόρων και εταιριών με αλλοδαπούς συνέταιρους. Διότι δεν δηλώνεται η ποσότητά τους. Όμως, πληκτρολογώντας μια φορά μπορεί να μάθει κανείς την ποσότητα αυτών των οικοπέδων από τα κρατικά κτηματολογικά αρχεία και τις εν λόγω εταιρείες με το όνομά τους. Όμως, αυτοί οι αριθμοί, για κάποιο λόγο, δεν ανακοινώνονται».

«Επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Εξάλλου, η κ. Όζντενεφε αναφέρθηκε και στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέγοντας ότι αυτή αποτελεί κέρδος για την τ/κ πλευρά, αλλά αν απωλέσει τη λειτουργικότητά της, αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον τουρκοκυπριακό «λαό» και αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν στο «κτηματολόγιο». 

Για το ίδιο θέμα, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Φικρί Τόρος ανέφερε ότι η «επιτροπή» συστάθηκε για να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο, αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ ως τέτοιο και αυτό είναι σημαντικό. Το κονδύλι στον «προϋπολογισμό» του «υπουργείου οικονομικών», πρόσθεσε, δεν συνάδει με το συνολικό κόστος των δεσμευτικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξε η «επιτροπή» και δεν μπορούν να πληρωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Άρχισαν, συνέχισε, να γίνονται πληρωμές έστω και περιορισμένες και κάλεσε τα «υπουργεία εσωτερικών και οικονομικών» να εξετάσουν το θέμα.

Προειδοποίησε ότι θα αποτελέσουν πρόβλημα στο μέλλον οι τίτλοι που δεν έχουν νομιμοποιηθεί στην «επιτροπή» και δεν πρέπει να παίρνουν με ελαφρότητα το θέμα αυτό. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα