Σε νέα συνέλευση οι αποφάσεις

Ύψιστος στόχος του Συνεργατισμού η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, είπε ο Γ. Διευθυντής
Χθες έγινε ενημέρωση, μεταξύ άλλων, και για τις προσπάθειες εισαγωγής στο χρηματιστήριο της ΣΚΤ

Και νέα ειδική γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Συνεργατισμός εντός των επόμενων δύο μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει ενημέρωση και θα ληφθούν αποφάσεις για τα αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) στο ΧΑΚ

και τις μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα, καθώς και για μέτρα για περαιτέρω λειτουργική και οικονομική απόδοση. Στη νέα συνέλευση θα κατατεθούν, επίσης, εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.

Στην απόφαση αυτήν κατέληξε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΚΤ, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε εισήγηση να γίνει πρόταση στην Επιτροπεία της Τράπεζας για τη σύγκληση της νέας ειδικής συνέλευσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΚΤ, η νέα συνέλευση θα ενημερωθεί και θα κληθεί επίσης να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θα μειώνουν το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, όπως για παράδειγμα αύξηση του ρυθμού παραχώρησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, λήψη μέτρων για αύξηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και λήψη μέτρων και αξιοποίηση νέων εργαλείων για πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές
Στη χθεσινή συνέλευση μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ύψιστος στόχος είναι για τον Συνεργατισμό η απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται επ' αυτού με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ενώ ενημέρωσε τους μετόχους «για τη θετική απόκλιση που καταγράφεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σε σχέση με τα πιο πάνω, η οποία επιβεβαιώνεται και από τους εξωτερικούς θεσμούς».

Για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σημείωσε ότι «η συμμόρφωση με όλες τις δεσμεύσεις κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα της απόκτησης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου».

«Η εν λόγω διαδικασία -είπε- η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Συνεργατισμό, λόγω και του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες».

Στο 16% ο δείκτης κεφαλαίων
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΚΤ σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, υπογραμμίσθηκαν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαίων μέσω οργανικής κερδοφορίας η οποία ανεβάζει τον σχετικό δείκτη άνω του 16%, η αναμενόμενη ανακοίνωση κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η διατήρηση της μεγάλης καταθετικής βάσης με €4 δις πλεονάζουσα ρευστότητα και η αύξηση των χορηγήσεων στη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ «δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς και το ήδη επιβαρυμένο επιχειρησιακά, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ΜΕΧ, κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Το ψήφισμα
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, «χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο που παρουσιάστηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, καθώς και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, και καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ να συνεχίσει τις προσπάθειες και να επιταχύνει όλες τις ενέργειές της».

Καλωσορίζει, επίσης, «τον καθορισμό ορίων στον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας, έτσι ώστε να μην έρχεται σε δυσμενέστερη θέση ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας σε σχέση με τα άλλα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα» ενώ, παράλληλα, καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ όπως, εντός των δύο επόμενων μηνών, προχωρήσει στη σύγκληση νέας ειδικής γενικής συνέλευσης.

«Η νέα γενική συνέλευση -αναφέρεται- θα ενημερωθεί και θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ και μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα, για μέτρα και εισηγήσεις για περαιτέρω λειτουργική και οικονομική απόδοση και για μέτρα και εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.

Θα ενημερωθεί και θα κληθεί, επίσης, να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θα μειώνουν το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, αύξηση του ρυθμού παραχώρησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, λήψη μέτρων για αύξηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και λήψη μέτρων και αξιοποίηση νέων εργαλείων για πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Η μετοχική σύνθεση
Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει το 77,34% των μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης το 21,88% και η Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών το 0,78%, εκπροσωπώντας τις Συνεργατικές Εταιρείες μέλη της.

Προστίθεται ότι η ΣΚΤ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ στην Κύπρο και είναι η πρώτη Τράπεζα σε καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού. Εργοδοτεί συνολικά 2.700 άτομα.

Τέλος, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούνιος 2016), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 16,38%, τα ίδια κεφάλαια στο €1,32 δις και το σύνολο ενεργητικού στα €14,09 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα