Εθνικό Συμβούλιο… γιοκ

Με κατ’ ιδίαν συναντήσεις το Σάββατο ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις
Έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν, έστω και την υστάτη, σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για συνδιαβούλευση και συναπόφαση

Την ελλαδική πολιτική ηγεσία… πριν από την κυπριακή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με

τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Ενδιαμέσως, αύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στην Αθήνα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στις 18:00 καθορίστηκε η συνάντηση) και τη λοιπή ελλαδική πολιτική ηγεσία (την Πέμπτη) για τις εξελίξεις και για τα επόμενα βήματα στο εθνικό μας πρόβλημα, που εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του από το 2004.

Συνεπεία τούτου, δεν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ως πιο παραγωγική, ενδελεχή και ουσιαστική την κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, παρά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το σκεπτικό της απόφασης για κατ’ ιδίαν ενημέρωση ανέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη και εις βάθος ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, παρά μέσα από μια νέα σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως
Στο θέμα της ενημέρωσης αναφέρθηκε χθες και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος για τις αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με τη μη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με τα κόμματα «θα μας δώσουν την ευχέρεια να ανταλλάξουμε καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς».
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως, υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Συνεπώς, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να είμαστε ομαδικά για να γίνει η ενημέρωση.

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο πρόσφορο, πολύ πιο γόνιμο να δώσω την ευκαιρία στον καθένα ξεχωριστά να υποβάλει τις απορίες, τις ερωτήσεις, τις εισηγήσεις του. Μην ξεχνάτε ότι διέκοψα τις συνομιλίες, δεν ολοκλήρωσα την προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθώ στην υπόσχεση που είχα δώσει στους αρχηγούς, πως δεν πρόκειται να προχωρήσω αν δεν ενημερωθούν. Και αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό μου προς όλους».

Επικοινωνία με Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, εξάλλου, ότι είχε νωρίτερα χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως είπε, για άλλη μια φορά επέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διατηρεί για την Κύπρο, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Του έχω εξηγήσει ποια είναι η κατάσταση και ζήτησα να συνεχίσουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον και για τα σημαντικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να πετύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Μπάιντεν είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί, τον οποίον, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, ευχαρίστησε «για την ηγεσία του και τη θετική στάση της τ/κ πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία».

Αντιδράσεις
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, που επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, με τον τρόπο αυτόν, επιχειρεί να αποφύγει την πρόκληση της συλλογικής ευθύνης που επιβάλλεται αυτήν τη στιγμή, προβαίνοντας σε μια «κατά το δοκούν» ενημέρωση, ανάλογα με τον συνομιλητή που θα έχει ενώπιόν του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε ευαρέσκεια για την κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι το κυβερνών κόμμα θα αναμένει να ακούσει εκ στόματος του ιδίου του Προέδρου για το τι έχει συμβεί στο Μον Πελεράν και θα διαμορφώσει την άποψή του. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την προσπάθεια του ΠτΔ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα στεφθεί από επιτυχία.

Σε δηλώσεις του, ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει επιτευχθεί στο Μον Πελεράν, θα αναμένουμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση για να προβούμε σε ολοκληρωμένες τοποθετήσεις», για να προσθέσει: «Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι το γεγονός πως η διαδικασία συνεχίζεται και το ότι έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά στο εδαφικό, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής πτυχής, θεωρούμε πως είναι θετικό».

Διαφωνούν κάθετα
Την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας επέκρινε έντονα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγει τη συνδιαβούλευση και τη συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο, που είναι και το ουσιώδες, όπως είπε, για το κόμμα του, ενώ πρόσθεσε πως, ως πολιτική δύναμη, θέλουν να γνωρίζουν και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων επί όλων των ζητημάτων που θα τεθούν, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και των προϋποθέσεων της πολυμερούς διάσκεψης. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, επιφυλάξεις, για το κατά πόσον ο ΠτΔ «θα λέει τα ίδια πράγματα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ εκφράζει εύλογες υποψίες, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει των διαπραγματεύσεων στις 20 Νοεμβρίου.
Με την απόφασή του αυτήν, ο ΠτΔ πλήττει καίρια, μέχρι ουσιαστικής κατάργησης, τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζει το ΔΗΚΟ.

Ζητούν σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζοντας κάθετη διαφωνία, «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η ενημέρωση να γίνεται σε διμερές επίπεδο και όχι ως μία συνολική και συλλογική διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο, μέσα από το οποίο να υπάρξει μια συλλογική διαχείριση και να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις ενότητας των πολιτικών δυνάμεων στην επίτευξη των βασικών στόχων».

«Θεωρώ», πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για τον ΠτΔ να αναθεωρήσει την άποψη και τη θέση του και να προχωρήσει σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, εάν όντως θέλει και ο ίδιος να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών συνολικής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων».

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τόνισε ότι «προφανώς, ο Πρόεδρος αποφεύγει τη συλλογικότητα την οποία επικαλείτο όταν επρόκειτο να εκλεγεί, αποφεύγει να μοιραστεί την ευθύνη με τους ώμους όλων των πολιτικών δυνάμεων, αποφεύγει τον συνσχεδιασμό και επιλέγει τη μεμονωμένη ενημέρωση χωρίς πρακτικά και αποδείξεις.

Αυτές οι διαδικασίες δεν μυρίζουν καλά, εκπέμπουν μηνύματα έλλειψης εμπιστοσύνης, διευρύνεται το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του Προέδρου», υπογράμμισε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το Κίνημα θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Εύλογες απορίες και υποψίες
Την πρόθεση να παραστούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση ενημέρωσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρά τις επιφυλάξεις για την απόφασή του να μη συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, εξέφρασε η Συμμαχία Πολιτών.

«Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλάζει τις αποφάσεις του όσον αφορά στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτήν τη φορά, αντί να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, όπως είχε δεσμευτεί, για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν, αποφάσισε να ενημερώσει ξεχωριστά κάθε κόμμα για 45 λεπτά», αναφέρει η Συμμαχία, προσθέτοντας ότι, η απόφαση αυτή, γεννά εύλογες απορίες και υποψίες.

Δεν θέλει δεσμεύσεις…
«Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συγκεκριμένους λόγους: Δεν θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για τις ‘κόκκινες γραμμές’ της ε/κ πλευράς ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών στην Ελβετία.

Δεν θεωρεί το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό Σώμα, και προβαίνει σε εσκεμμένη υποβάθμιση του θεσμού… Τον καλούμε, έστω και την υστάτη, να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν μεταβεί εκ νέου στην Ελβετία», σημειώνει σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Ο ΠτΔ να αποφύγει τον νέο γύρο
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την άποψη ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση για ενημέρωση είναι επαρκής σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, καθώς διατηρεί μια ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα πρέπει να μεταβούμε στην Ελβετία για συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, σαν πολιτικό όπλο, για να αποφύγει τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία κάτω από εντονότατες και αφόρητες πιέσεις, που θα οδηγήσουν τον ίδιο σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και τραγικές υποχωρήσεις, αναφέρει το ΕΛΑΜ.

Πιο αισιόδοξος τώρα ο Αρχιεπίσκοπος
Εν τω μεταξύ, πιο αισιόδοξος παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά την ενημέρωση που είχε το πρωί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «θέλει καλή διαπραγμάτευση».

Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι «είχαμε μια ωραία συνάντηση… Ανταλλάξαμε μερικές απόψεις. Υπομνήσαμε ότι κάπου να είμεθα πολύ προσεκτικοί, επιφυλακτικοί, να μη μείνουν ασάφειες και νομίζω η όλη στιχομυθία ήταν πολύ θετική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι πιο αισιόδοξος τώρα, μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο, είπε «μπορώ να πω ναι, είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά θέλει καλή διαπραγμάτευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα